Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek, który jest od dawna wykorzystywany w medycynie. Jej niedobór może prowadzić do osłabienia naczyń włosowatych, rozwoju niedokrwistości, a nawet szkorbutu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 45 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. Związek ten uszczelnia naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie tętnicze. Choć wykorzystywano go do leczenia przeziębień, najnowsze badania wykazały, że nie przyspiesza powrotu do zdrowia. Ostatnie doniesienia na temat kwasu askorbinowego dały nadzieję pacjentom oddziałów onkologii. Czy witamina C leczy raka?
Kwas askorbinowy jest organicznym związkiem chemicznym niezbędnym do funkcjonowania organizmów żywych. Co ciekawe, większość zwierząt potrafi sama wytworzyć go w swoim ciele. Jedynie ludzie, a także małpy naczelne, kawie domowe oraz niektóre ryby, muszą dostarczać sobie witaminę C z pożywieniem. W standardowych warunkach substancja ta jest biała i krystaliczna oraz dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Witamina C – właściwości zdrowotne
Witamina C jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Jest składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej. Między innymi pod jej wpływem produkowany jest kolagen, który wspomaga szybsze gojenie się ran czy siniaków. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie lipidów. Jest też konieczna do dobrego wchłaniania w naszym przewodzie pokarmowym wapnia i żelaza. Z tego powodu jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Kwas askorbinowy znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na leczenie przeziębień. Jednak jego działanie w tym zakresie jest dyskusyjny. Przeprowadzone w 2007 roku badania wykazały, że przyjmowanie witaminy C w czasie choroby nie skraca czasu jej trwania. Jednocześnie stwierdzono, że związek ma pozytywny wpływ na sportowców. U nich ryzyko przeziębienia podczas jego stosowania spadło aż o 50%. Okazuje się więc, że witaminę C lepiej przyjmować profilaktycznie. Szczególnie, gdy jesteśmy narażeni na duży wysiłek fizyczny.
Czy witamina C leczy raka?
Witamina C jest związkiem niezwykle istotnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy leczy raka? Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Kansas przekonują, że tak. Udowadniają, że warto podawać dożylne duże dawki kwasu askorbinowego wraz z lekami przeciwnowotworowymi. Związek przyspiesza eliminację komórek nowotworowych. Zmniejsza również skutki uboczne radio- i chemioterapii. Witamina C może też spowalniać proces tworzenia się przerzutów. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że guzy nowotworowe mózgu, jajników i trzustki zmniejszyły się o połowę po aplikacji wysokiej dawki kwasu askorbinowego. Niezwykłe właściwości kwasu askorbinowego przypisuje się jego działaniu wspomagającym układ odpornościowy. Bierze on też udział w produkcji interferonu oraz jest antyutleniaczem. Ponadto zapobiega przekształcaniu się azotynów i azotanów z pożywienia w rakotwórcze nitrozaminy. Naukowcy z Cornell University w Nowym Jorku wykazali również, że kwas askorbinowy może wzbudzać proces utleniania w komórkach raka jelita grubego. Powoduje to ich niszczenie.
Leczenie raka witaminą C – czy jest skuteczne?
Środowisko naukowe jest podzielone w kwestii leczenia nowotworów wstrzykiwaną dożylnie witaminą C. Choć nie brakuje bardzo entuzjastycznych głosów, inne są bardziej sceptyczne. Na pewno kuracja kwasem askorbinowym nie jest w stanie zastąpić tradycyjnego leczenia. Badania udowadniają, że jej działanie wspomaga konwencjonalną kurację. Część lekarzy obawia się także, że witamina C jako antyutleniacz osłabi działanie leków antynowotworowych. Należy również pamiętać, że związek ten metabolizowany jest w naszym organizmie do kwasu szczawiowego. Może on odkładać się w nerkach w postaci kamieni nerkowych. Duże dawki kwasu askorbinowego zwiększają też ryzyko zakrzepów. Kwestia leczenia nowotworów witaminą C wymaga więc dalszych badań, które są intensywnie prowadzone.
Witamina C – co warto o niej wiedzieć?
Niedobór witaminy C prowadzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych. W ich wyniku pojawiają się u nas siniaki i krwawe wybroczyny. Ponieważ witamina ta wpływa na wchłanianie wapnia z pokarmu, jej brak może prowadzić do osteoporozy. Osoby, które spożywają jej za mało, mogą czuć się osłabione i pozbawione energii. Pojawić się u nich mogą schorzenia żołądka, depresja oraz zmiany w zębach i krwawienie dziąseł. Z tego powodu warto wprowadzić do diety produkty bogate w kwas askorbinowy. Są to owoce – takie jak cytrusy, ananasy, kiwi, melony, truskawki czy jagody. Witaminę C znajdziemy też w warzywach: kapuście, rzepie, cebuli, groszku i papryce. Największe jej ilości są za to w dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki i chrzanie. Dieta bogata w kwas askorbinowy może być zatem nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
Karolina Solga