Na targach coraz częściej można spotkać apetyczne truskawki. Te smaczne owoce można spożywać, nie martwiąc się o linię. Jakie walory prozdrowotne posiadają truskawki?

Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C. Kwas askorbinowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia. Truskawki charakteryzują się wyższą zawartością witaminy C niż cytrusy. Z kolei witamina PP zapewnia dotlenienie krwi.

Truskawki receptą na zgraną sylwetkę

Osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny przyjrzeć się tym owocom. Stanowią one bogate źródło pektyn, które przyspieszają przemianę materii. Za ich sprawą treści pokarmowe ulegają przesunięciu i nie zalegają w jelitach.

Osteoporoza – profilaktyka

Jedzenie truskawek zmniejsza ryzyko osteoporozy. Te smaczne owoce dostarczają organizmowi wapń i fosfor, czyli podstawowe składniki budulcowe kości. Ich niedobór sprzyja groźnym złamaniom.

Bromeliny – ważny składnik diet odchudzających

W związku z tym, iż truskawki zawierają bromeliny, czyli enzymy rozkładające białka, są sprzymierzeńcami osób, które pragną schudnąć. Te smaczne owoce poleca się pacjentom, których organizm nie radzi sobie z trawieniem protein.

Anemia – profilaktyka

Kobiety często zmagają się z anemią. Podczas menstruacji tracą sporą ilość krwi. W związku z tym powinny regularnie uzupełniać niedobór żelaza. Truskawki stanowią bogate źródło tego cennego pierwiastka.