Jesień to bardzo kapryśna pora roku. Choć bywa kolorowa i słoneczna, często zaskakuje nas ulewnym deszczem i przymrozkami. Chłodna, wietrzna pogoda i duża wilgotność ułatwiają rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Z tego powodu o tej porze roku często chorujemy na grypę czy anginę. Infekcjom sprzyja także narażanie się na gwałtowne zmiany temperatury. Wychodzenie z przegrzanych pomieszczeń na dwór w chłodne, deszczowe dni to wyzwanie dla naszego układu immunologicznego. Jak wzmocnić odporność na jesień?
Na naturalną odporność naszego organizmu wpływ ma wiele czynników. Istotna jest nasza dieta, narażenie na stres i ilość snu. Ważną kwestią jest również aktywność fizyczna, o której często zapominamy w okresie jesienno-zimowym. Aby wzmocnić nasz układ immunologiczny, możemy sięgnąć po korzenne przyprawy, suplementy diety czy zioła. Umiarkowany, regularny wysiłek i dbałość o odpoczynek i relaks także wpłyną korzystnie na naszą odporność. Jak dbać o nią na jesień?
Dieta na poprawę odporności
Odporność organizmu w dużej mierze opiera się na diecie. Odpowiednie produkty, bogate w minerały i witaminy, dostarczają naszemu ciału potrzebnych do walki z patogenami surowców. Na jesień często się wychładzamy i jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu potrawy ciepłe i rozgrzewające. Jedzmy jak najwięcej gorących posiłków. Możemy doprawiać je poprawiającymi krążenie przyprawami, takimi jak imbir, chili, goździki, cynamon czy kurkuma. Sięgnijmy również po produkty bogate w witaminy z grupy B, a także A i C. Te cenne składniki znajdziemy w warzywach: pietruszce, papryce, marchewce, dyni, selerze czy kiszonej kapuście. Naszą odporność wzmocni także kwas omega-3, obecny w tłustych rybach, orzechach i oleju lnianym. Unikajmy za to nabiału i cytrusów, które wychładzają organizm. Zamiast nich lepiej spożywać jabłka, gruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane lub żurawinę.
Jesienią unikajmy stresu
Przewlekły, silny stres to czynnik, który najbardziej wpływa na osłabienie naszej odporności. Wywołuje szereg reakcji hormonalnych, które mają zmobilizować organizm do walki. Wykorzystywana jest w tym celu większość substancji odżywczych. Z tego powodu nasz układ immunologiczny staje się podatny na atak patogenów, a jego zdolności obronne się pogarszają. Na jesień dodatkowo jesteśmy narażeni na kontakt ze szkodliwymi drobnoustrojami na przykład w pracy czy w autobusie. Gdy jesteśmy w stresie, łatwiej możemy złapać wtedy jakąś infekcję. Dlatego warto unikać przedłużających się napięć. Koniecznie zadbajmy o odpoczynek i relaks. Możemy sięgnąć po książkę, zapisać się na zajęcia jogi czy porozmawiać z najbliższymi. W trudnych sytuacjach wspomóżmy się herbatami ziołowymi z melisy, dziurawca lub kozłka lekarskiego. Wyciszenie i zadowolenie z życia to najlepsi sprzymierzeńcy naszej odporności.
Aktywność fizyczna – najlepszy sposób na odporność
Jesienna plucha i chłodne wieczory sprawiają, że mamy ochotę zaszyć się w domu pod kocem. Relaks z ciepłą herbatą i książką to oczywiście nic złego. Jednak pod jednym warunkiem – że w ciągu dnia dostarczymy sobie odpowiednią dawkę ruchu. Aktywność fizyczna jest najlepszym sposobem na zachowanie odporności. Pobudza układ immunologiczny do produkcji limfocytów, czyli komórek odpornościowych. Warto zahartować się poprzez spacery czy bieganie na świeżym powietrzu. W wyjątkowo złą pogodę możemy wypróbować sporty uprawiane w zamkniętych pomieszczeniach. Pływanie na basenie, ćwiczenia na siłowni, taniec nowoczesny, aerobik czy zumba – propozycji jest bardzo wiele. Jeśli nie chcemy wychodzić z domu, wykonajmy zestaw ćwiczeń w dobrze wywietrzonym, chłodnym pomieszczeniu. Zapobiegnie to spoceniu się i narażeniu na nagłe zmiany temperatury, które najczęściej są bezpośrednią przyczyną przeziębienia.
Nawyki, które zapobiegają chorobom
Metoda, która zapobiega bardzo wielu chorobom, to mycie rąk. Wydaje się to oczywiste, jednak często o nim zapominamy. Wracamy z pracy i nie tracąc czasu zabieramy się za obiad i sprzątanie. W ten sposób rozprowadzamy drobnoustroje, które zdążyły się zebrać na naszej skórze w ciągu całego dnia. Myć ręce należy w ciepłej wodzie, wykorzystując mydło lub płyny antybakteryjne. Szczególnie musimy pamiętać o nim w okresie, gdy wzrasta zachorowanie na grypę. Większość osób w okresie jesienno-zimowym ubiera się bardzo ciepło. Grube rękawiczki, czapka i szalik, kilka warstw ubrań – to nasz standardowy zestaw. Oczywiście, zbyt lekki ubiór nie sprzyja zdrowiu, bo powoduje wychłodzenie organizmu. Jednak to przegrzany i spocony organizm łatwiej zachoruje. Musimy o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy wychodzimy na zewnątrz, by uprawiać sport. Warto zaopatrzyć się w wiatroszczelną kurtkę i nieprzemakalne buty. Bardzo ciepłe ubrania pozostawmy jednak na wyjątkowo siarczyste mrozy.
Suplementy diety i probiotyki – wsparcie dla organizmu
Na jesień nasza dieta ulega zmianie. Rzadziej sięgamy po świeże warzywa i owoce. Chętniej za to spożywamy produkty przetworzone, słodkie i kaloryczne. Niestety, nie dostarczają nam one potrzebnych witamin i składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Szczególnie ważna dla nas jest suplementacja witaminy C. Naturalnie występuje ona w cytrusach, papryce czy porzeczkach. Witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu daje nam naturalną ochronę. Uzupełniać należy również magnez. Jest on niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego i immunologicznego. Odporność naszego organizmu możemy wspomóc także probiotykami. Są to preparaty zawierające żywe, korzystne dla zdrowia bakterie, które naturalnie zasiedlają nasze jelita. Najczęściej są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Zażywanie probiotyków przywraca równowagę mikroflory jelitowej. Obecność dobroczynnych bakterii nie dopuszcza do rozwoju szkodliwych patogenów. Uszczelnia także jelita, ograniczając wnikanie drobnoustrojów do krwiobiegu.
Karolina Solga