Czy można sobie wyobrazić kuchnię bez przypraw? Ja jakoś nie potrafię… I myślę, że większość z Was również nie. Ludzie potrzebują urozmaicenia i różnorodności. Jedzenie nie sprawiałoby żadnej przyjemności, gdyby było pozbawione charakterystycznych przypraw.

Przyprawa – czyli co?

Przyprawa to nic innego, jak pewien składnik dodawany do potraw, zazwyczaj w znikomych ilościach, mający za zadanie polepszyć walory smakowe, zapachowe i czasami wizualne serwowanych dań.
Dziś wiele z nas stosuje różne rośliny jako przyprawy, a w dawnych czasach były one stosowane jedynie przez kapłanów, czarowników i znachorów. Nie pełniły one funkcji dodatku do żywności, ale leków, afrodyzjaków czy świętych olei.

Podział przypraw

Przyprawy są zazwyczaj pochodzenia roślinnego i dzielą się na:

  • przyprawy ziołowe – np. bazylia, bylica, lubczyk, majeranek,
  • przyprawy warzywne – cebula, czosnek, imbir,
  • przyprawy korzenne – np. cynamon, bazylia, kminek, pieprz, szafran,,
  • mieszanki ziołowe – np. curry, zioła prowansalskie,
  • inne – np. sól, cukier, sos sojowy.