zdrowe produkty

Unikamy niektórych produktów, wierząc w liczne porady. Wbrew pozorom, niektóre z nich są zdrowsze, niż myślimy. Wręcz powinnaś wprowadzić je do diety. Jakie zdrowe produkty mogą ubogacić twoje, nie tylko wiosenne menu?

Mango

Próbowałaś kiedyś mango? Dojrzały owoc jest soczysty i niesamowicie słodki. Idealnie nadaje się na zdrowy i smaczny koktajl czy dodatek do deseru. Śmiało możemy zjeść sam owoc, który oprócz wrażeń smakowych, dostarczy organizmowi witamin. Mango zawiera błonnik, więc wspomoże także trawienie, a nawet przyczynia się do wyglądu skóry. Jeśli raz spróbujecie mango, gwarantujemy, że na długo zagości w waszym zdrowym menu.

Ryż

Ryż jadacie tylko w sushi? Czas to zmienić! To nie tylko typowe jedzenie osób trenujących. Nie bez powodu ryż stanowi podstawę diety mieszkańców krajów azjatyckich. Co ważne, ryż można spokojnie zjeść nie tylko na obiad, ale także na kolację. Stanowi idealny składnik do potrawki warzywnej czy kolorowej sałatki. Na dodatek nadaje się dla osób, które są na diecie i muszą jeść lekkostrawne posiłki.

Jajka

Kiedyś mówiło się, że jajka nie są zdrowe i trzeba ich unikać. Dziś to już tylko mit. Jajka, a zwłaszcza ich żółtka są bardzo zdrowe i przyczyniają się do wsparcia naszej pamięci. Warto więc jeść jajka, które możemy przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. A w połączeniu z niektórymi produktami, jak szparagi czy awokado – jajka smakują wyśmienicie. Polecamy wypróbować, zwłaszcza wiosną.

Nabiał

jajkaWybór produktów light nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zwykle zawierają one inne, niezdrowe substancje, które wcale nie czynią je lepszymi czy mniej kalorycznymi produktami. Najlepiej sięgać po pełnotłusty nabiał,  mleko, jogurty oraz sery. Nabiał to nie tylko źródło witamin, ale białka oraz cennych minerałów, które przyczyniają się do zdrowia.

Katarzyna Antos

7 KOMENTARZE

  1. Nie lubię mango. Nawet teraz, w pracy leży na stole i czeka na chętnych, ale chętnych brak.
    Ryż natomiast jemy u mnie w domu często, ponieważ łatwo można z niego zrobić szybki i smaczny obiad czy sałatkę.

  2. Kiedyś mówiono ze jajka to cholesterol a okazuje się że warto i jeść i dobrze bo am dietę lekko strawną i nie jadałam teraz jajek.Jeżeli chodzi o ryż to też jestem zadowolona bo jadałam brązowy ale od dziś bede spożywać biały.

  3. Chociaż raz nie muszę niczego zmieniać w mojej diecie 🙂 Te doniesienia są dla mnie optymistyczne bo wszystkie te produkty jemy u mnie w domu. Lubimy też mango, tylko trzeba je kupować dojrzałe, wtedy ma bardziej zdecydowany smak. Albo dodawać ten owoc do sałatek owocowych lub galaretek. Jem także jejka, wprawdzie od niedawna bo nie przepadałam za nimi, ale teraz wiem, że są takie zdrowe to bardziej tego pilnuję. Oczywiście najważniejszą zasadą w żywieniu jest umiar, nawet w tych zdrowych produktach.

    • Jajka są świetne, ponieważ można je zjeść na bardzo wiele różnych sposobów, więc każdy powinien znaleźć coś smacznego dla siebie 🙂

  4. Jem różne produkty, to znaczy, że się zdrowo odżywiam. Zawsze lubiłam jajka i nie słuchałam gdy pisali, że nie zdrowe.

    • O, a to kiedyś jajka były niezdrowe? Ja pamiętam, jak niedawno się dziwiłam, że mleko jest niezdrowe, a przecież ja się wychowałam na mleku i rosłam zdrowo. Żeby za chwilę się nie okazało, że woda jest niezdrowa 🙂 Warto chyba jednak kierować się bardziej zdrowym rozsądkiem niż trendami pojawiającymi się, co chwilę innymi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ