świeże na dłużej

Warzywa i owoce wymagają odpowiedniego przechowywania. Latem zdecydowanie szybciej się psują, a my najchętniej chcielibyśmy cieszyć się ich świeżością przez długi czas. Warzywa i owoce świeże na dłużej – to możliwe! Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać!

Warzywa i owoce świeże na dłużej

Świeże produkty naturalne mają to do siebie, że ich czas spożycia jest dość mocno ograniczony. Zwiędła sałata na nadaje się do jedzenia. Warzywa i owce najlepiej smakują wtedy, gdy są świeże, czyli jędrne i kolorowe. Codzienne ich kupowanie może być problematyczne, jeśli w pobliżu brak targu czy warzywniaka. O tyle, ile latem warzyw i owców nie brakuje, chociażby w przydomowych ogródkach czy działkach, w inne pory roku, musimy posiłkować się ofertą sklepów. Świeżość pysznych i zdrowych warzyw oraz owców możemy przedłużyć, poprzez ich odpowiednie przechowywanie.

Warzywa zielone

Koperek, natka pietruszki czy szczypiorek to dodatki do wielu dań, takich jak zupy, sosy, sałatki czy kanapki. Zawsze możemy zamrozić posiekaną natkę pietruszki, ale jest inny sposób na utrzymanie świeżości ziół, których nie zdołaliśmy wykorzystać. Wystarczy zawinąć je w zwilżony ręcznik papierowy. Sałata typu roszponka czy rukola także będzie świeża na drugi dzień, jeśli przełożymy ją do plastikowego pojemnika i przykryjemy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Młodą cebulkę warto umieścić w plastikowej butelce. Efekt będzie zaskakujący! Brukselka i brokuły przetrwają w naszej lodówce nawet tydzień, jeśli temperatura będzie wynosiła 10 stopni. Sałatę lodową można przechowywać nawet do trzech tygodni, w temperaturze 1-2 stopni, w lodówce.

Warzywa korzeniowe

Marchewka czy seler to znane warzywa korzeniowe. Marchew jest doskonałą i przede wszystkim zdrową przekąską. By była soczysta i chrupiąca przez długi czas, najlepiej trzymać ją w folii aluminiowej. Przechowywane w specjalistycznych pojemnikach z termoregulacją, mogą przetrwać w dobrym stanie nawet trzy tygodnie.

Pyszne owoce

sezonowe owoceSezonowe owoce, takie jak maliny czy jagody warto przechowywać w lodówce. Pozostawione na kuchennym blacie, szybko stracą atrakcyjny wygląd. W lodówce z nawiewem zimnego powietrza, będą smakować tak samo przez trzy dni. Bardziej egzotyczne owoce przetrzymujemy do dwóch dni, ponieważ po tym czasie mango czy ananas traci wartości odżywcze. Większość nowoczesnych lodówek ma kontrolę wilgotności powietrza, co pozwala dostosować parametry do jej zawartości. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżością warzyw i owoców przez długi czas.

Katarzyna Antos