jajka

Jajka to podstawowy składnik wielkanocnych potraw. Liczba pomysłów, które możemy wykorzystać w naszej kuchni na święta jest nieograniczona. Dziś prezentujemy najlepsze przepisy na jajka w różnej odsłonie, które z powodzeniem zaserwujemy na świątecznym stole.

Jajka na Wielkanoc

Nie tylko pisanki czy jajka z czekolady królują na świątecznych stołach podczas Wielkanocy. Ten doskonały produkt sprawdza się jako składnik sałatek, uzupełnienie pasztetów czy przystawki. Z jajek możemy wyczarować w kuchni wszystko. Wystarczy odrobina inwencji kulinarnej, by zwykłe jajka zamienić w pyszne potrawy na Wielkanoc.

Jajka w koszulkach ze szpinakiem

Składniki:
4 jajka
600 g szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka octu
szczypiorek
natka pietruszki
sos pieczeniowy jasny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do niego posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Szpinak gotujemy i odsączamy. Cebulę siekamy i dusimy razem ze szpinakiem na maśle. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zagotowujemy wodę, dodając do niej ocet i sól. Jajka wbijamy na talerzyk i ostrożnie wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy je przez 4 minuty. Na talerzu układamy szpinak i jajka. Polewamy danie sosem. Podajemy z ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:
4 jajka
4 rzodkiewki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżeczka chrzanu tartego
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i ucieramy je z majonezem oraz chrzanem i tuńczykiem. Do masy dodajemy natkę pietruszki. Jajka nadziewamy masą, układamy na półmisku i dekorujemy rzodkiewkami.

Jajka marynowane w soku z buraków

Składniki:
18 sztuk jaj przepiórczych
250 ml soku z buraków
1 główka sałaty
3 łyżki sosu tatarskiego lub majonezu

Przygotowanie:
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo przez 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie obrane ze skorupek jajka marynujemy w soku z buraków przez 24 godziny. Gotowe jajka przekrawamy na połówki i podajemy wyłożone na sałacie, z dodatkiem sosu tatarskiego lub majonezu.

Zapiekane jajka

jajkaSkładniki:
8 jajek
0,5 łyżeczki oliwy
4 rzodkiewki
4 łyżki wędzonego twarogu
4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
4 kokilki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Majonez mieszamy z oliwą. Możemy użyć oliwy truflowej. Do kokilek nakładamy po łyżeczce majonezu i kilka plasterków rzodkiewki. Wbijamy po jednym jaku i doprawiamy solą oraz z pieprzem. Następnie dodajemy po łyżeczce sera, szczypiorku i wbijamy kolejne jajko. Dodajemy pozostałe rzodkiewki i doprawiamy. Kokilki układamy na blaszce wypełnionej do 1/3 wysokości wodą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Katarzyna Antos