Unikamy niektórych produktów, wierząc w liczne porady. Wbrew pozorom, niektóre z nich są zdrowsze, niż myślimy. Wręcz powinnaś wprowadzić je do diety. Jakie zdrowe produkty mogą ubogacić twoje, nie tylko wiosenne menu?
Mango
Próbowałaś kiedyś mango? Dojrzały owoc jest soczysty i niesamowicie słodki. Idealnie nadaje się na zdrowy i smaczny koktajl czy dodatek do deseru. Śmiało możemy zjeść sam owoc, który oprócz wrażeń smakowych, dostarczy organizmowi witamin. Mango zawiera błonnik, więc wspomoże także trawienie, a nawet przyczynia się do wyglądu skóry. Jeśli raz spróbujecie mango, gwarantujemy, że na długo zagości w waszym zdrowym menu.
Ryż
Ryż jadacie tylko w sushi? Czas to zmienić! To nie tylko typowe jedzenie osób trenujących. Nie bez powodu ryż stanowi podstawę diety mieszkańców krajów azjatyckich. Co ważne, ryż można spokojnie zjeść nie tylko na obiad, ale także na kolację. Stanowi idealny składnik do potrawki warzywnej czy kolorowej sałatki. Na dodatek nadaje się dla osób, które są na diecie i muszą jeść lekkostrawne posiłki.
Jajka
Kiedyś mówiło się, że jajka nie są zdrowe i trzeba ich unikać. Dziś to już tylko mit. Jajka, a zwłaszcza ich żółtka są bardzo zdrowe i przyczyniają się do wsparcia naszej pamięci. Warto więc jeść jajka, które możemy przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. A w połączeniu z niektórymi produktami, jak szparagi czy awokado – jajka smakują wyśmienicie. Polecamy wypróbować, zwłaszcza wiosną.
Nabiał
Wybór produktów light nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zwykle zawierają one inne, niezdrowe substancje, które wcale nie czynią je lepszymi czy mniej kalorycznymi produktami. Najlepiej sięgać po pełnotłusty nabiał, mleko, jogurty oraz sery. Nabiał to nie tylko źródło witamin, ale białka oraz cennych minerałów, które przyczyniają się do zdrowia.
Katarzyna Antos