Odporność to temat, o którym robi się głośno w sezonie jesienno-zimowym. Tymczasem warto dbać o nią, niezależnie od pory roku. W końcu to naturalny mechanizm obronny przed patogenami, z którymi mamy do czynienia na co dzień. W naszym artykule podpowiadamy, jak zbudować odporność w naturalny sposób.
Spis treści:
- Odporność – naturalny mechanizm obronny organizmu
- Co powoduje spadek odporności?
- Jak zbudować odporność w naturalny sposób?
- Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Regularny wysiłek fizyczny
- Jak wzmocnić odporność? Sen i wypoczynek a prawidłowa praca układu immunologicznego
Odporność – naturalny mechanizm obronny organizmu
Odporność to naturalny mechanizm obronny, dzięki któremu nasz organizm nie łapie infekcji za każdym razem, gdy mamy do czynienia z patogenem. Zazwyczaj działa bez zarzutu i większość mikroorganizmów chorobotwórczych nie jest w stanie nic wskórać. Czasem jednak zawodzi, organizm ulega osłabieniu. Wówczas pojawiają się infekcje, a my mamy problem z normalnym funkcjonowaniem. Praca zawodowa jest wówczas mocno utrudniona.
Co powoduje spadek odporności?
Spadek odporności zazwyczaj następuje w okresie jesienno-zimowym. To zasługa niedostatecznego stężenia witaminy D. Ta powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni UV od drugiej połowy kwietnia do połowy września. Później promienie słoneczne padają pod niewłaściwym kątem i synteza ustaje. Witaminę D można dostarczać z zewnątrz, jedząc tłuste ryby morskie. Tego typu produkty jednak stosunkowo rzadko pojawiają się w naszej diecie, dlatego tak ważna jest suplementacja witaminy D. Także zbyt mało zróżnicowana dieta prowadzi do niedoboru minerałów i witamin, co negatywnie wpływa na układ immunologiczny. Niestety, jesienią i zimą mamy utrudniony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Na dodatek nasz organizm jest narażony na wychłodzenie, a także wpływ niekorzystnych czynników atmosferycznych, w tym deszczu i śniegu.
Jak zbudować odporność w naturalny sposób?
Budowanie odporności powinno opierać się na kilku filarach. Jednym z najważniejszych jest zbilansowana dieta. Na naszym talerzu nie może zabraknąć probiotyków, czyli produktów zawierających żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego o dobroczynnym działaniu na organizm. Te znajdziemy w jogurcie, maślance, kefirze, ale też w kiszonej kapuście czy ogórkach. Z kolei świeże owoce i warzywa zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, która również wpływa na prawidłową pracę układu immunologicznego. To także bogactwo innych witamin oraz minerałów. Świeże owoce i warzywa dostarczają organizmowi antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, które często powstają w reakcjach obronnych organizmu po wtargnięciu patogenów. Do diety warto włączyć także cebulę i czosnek. To wyjątkowe przyprawy. Nie tylko nadają smak i aromat serwowanym daniom, ale też wykazują działanie antybiotyczne. Oznacza to, iż zwalczają bakterie chorobotwórcze. Warto jednak podkreślić, że ze względu na wysoką zawartość aminokwasów siarkowych, nie każdy może jeść cebulę i czosnek.
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Regularny wysiłek fizyczny
Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie odporności, postawić należy na regularny wysiłek fizyczny. Powinien mieć on miejsce 3 razy w tygodniu po 30 minut. Wybór aktywności fizycznej jest kwestią dowolną. Nie musisz biegać, możesz pójść na spacer z przyjaciółką. Ważne, aby ćwiczenia, na które się zdecydujemy, nie prowadziły do przeforsowania organizmu, ponieważ wówczas powstanie kwas mlekowy i pojawią się zakwasy, które osłabiają siły obronne organizmu.
Jak wzmocnić odporność? Sen i wypoczynek a prawidłowa praca układu immunologicznego
Wiele z nas zastanawia się, jak wzmocnić odporność. Często sięgamy po suplementy diety, które kosztują niemałe pieniądze. Tymczasem klucz do sukcesu stanowi sen i wypoczynek. Dorosła osoba powinna przeznaczać na sen co najmniej 8 godzin dziennie. To właśnie podczas niego powstają limfocyty T, zapewniając odporność nieswoistą, a zarazem niezwykle skuteczne w walce z różnymi patogenami. Wystrzegać należy się także alkoholu i papierosów, ponieważ te osłabiają naszą odporność.