Zdjęcie autorstwa Victoria Borodinova z Pexels

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią sezon grypowy i przeziębieniowy. W tym roku do doskonale znanych nam patogenów dołączył COVID-19, który daje podobne objawy u osób zakażonych jak dwie wyżej wspomniane przypadłości.  Eksperci apelują o szczepienie się na grypę i wzmacnianie odporności. W przypadku COVID-19 nie dysponujemy skutecznym lekiem, nasz organizm sam musi poradzić sobie z patogenem. W związku z tym kluczową rolę odgrywa prawidłowa praca układu immunologicznego. Przedstawiamy naturalne sposoby na wzmocnienie odporności, dzięki którym przygotujesz swój organizm na jesień, której często towarzyszą infekcje górnych dróg oddechowych.

Czym jest układ immunologiczny?

W przypadku układu immunologicznego trudno mówić o konkretnych narządach czy częściach ciała. Tworzy go wiele składowych, z których często nawet nie zdajemy sobie sprawy. W naszej ślinie i łzach zawarty jest lizozym, element odporności nieswoistej. Co ciekawe, w skład układu immunologicznego wchodzą także nasza skóra i błony śluzowe chroniące nas przed przedostaniem się patogenów do wnętrza organizmu (odporność nieswoista bierna).  Układ immunologiczny składa się też z fagocytów (komórek żernych), które wchłaniają szkodliwe drobnoustroje i je trawią, tym samym doprowadzając do ich unieszkodliwienia.  System odpornościowy wykazuje również zdolność do tworzenia swoistych przeciwciał, które są skierowane przeciwko określonym elementom białkowym wirusa, bakterii, grzyba czy pierwotniaka. Te łączą się z patogenem, prowadząc do jego unieszkodliwienia.  Bardzo często jednak nie dochodzi do rozwoju infekcji i produkcji przeciwciał, ponieważ nasz organizm dobrze sobie radzi z patogenami, zwalczając je u samego wejścia za pomocą odruchu kichania i kaszlu. Jak widać, układ immunologiczny stanowi skomplikowaną sieć różnego rodzaju powiązań. Dzięki licznym mechanizmom obronnym jesteśmy w stanie poradzić sobie z większością patogenów.

Rodzaje odporności

Wyróżniamy dwa główne rodzaje odporności, które następnie dzielą się na czynną i bierną. Są to:

  • odporność swoista, wymierzona przeciwko konkretnemu patogenowi, wykorzystuje się w niej przeciwciała skierowane przeciwko danemu drobnoustrojowi
  • odporność nieswoista, obejmuje różnego rodzaju mechanizmy obronne, które są uruchamiane przeciwko patogenom, vide odruch kichania, kaszlu, fagocyty pochłaniające drobnoustroje czy gorączka. Nie mają one charakteru indywidualnego tak jak przeciwciała, lecz bardzo często prowadzą do szybkiego zwalczenia patogenu.

Odporność swoista czynna wiąże się z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał, które stanowią odpowiedź na wniknięcie do organizmu patogenu. Są one skierowane przeciwko określonym strukturom białkowym drobnoustrojów chorobotwórczych, pasują do nich jak klucz do zamka. Łącząc się z nimi, prowadzą do unieszkodliwienia patogenu. Czasem konieczne jest podanie pacjentowi gotowych przeciwciał uzyskanych z osocza ozdrowieńców, ponieważ jego organizm ciężko przechodzi infekcję.  Wówczas mówimy o odporności swoistej biernej.

Odpornością nieswoistą czynną jest fagocytoza, czyli pochłanianie drobnoustrojów i ich trawienie w komórkach żernych.  Natomiast odpornością nieswoistą bierną jest skóra, która stanowi naturalną barierą obronną organizmu, zapobiegającą wnikaniu bakterii, wirusów, grzybów czy pierwotniaków.

 

 

Od czego zależy odporność?

Odporność jest cechą indywidualną każdego organizmu. Jedni z nas lepiej radzą sobie z infekcjami, drudzy gorzej. To, jak pracuje nasz układ immunologiczny, zależy od kilku czynników. Zaliczamy do nich:

  • uwarunkowania genetyczne, im bardziej zróżnicowany genotyp obojga rodziców, tym lepiej;
  • przyjmowanie leków immunosupresyjnych po przeszczepach ma zapobiec odrzuceniu narządu, ale też osłabia odporność organizmu, czyniąc go podatnym na różnego rodzaju infekcje;
  • zróżnicowana dieta, organizm do prawidłowej pracy potrzebuje nie tylko węglowodanów, tłuszczów i białka, ale też szeregu witamin i minerałów, ich niedobór może prowadzić do obniżenia odporności;
  • aktywność fizyczna;
  • kontakt z naturą i zwierzętami.

Jak aktywność fizyczna wpływa na odporność?

Jak wykazały badania, osoby, które stawiają na aktywność fizyczną i ruch, rzadziej zapadają na różnego rodzaju infekcje. Siedzący tryb życia sprzyja obniżeniu odporności i większej podatności na zakażenia.  Aktywność fizyczną można realizować na różne sposoby, uczęszczając regularnie na siłownię, uprawiając wieczorny jogging w parku lub dużo spacerując ze znajomymi. Ważne, aby nie spędzać całych dni na kanapie, oglądając telewizję, gdyż to nie sprzyja prawidłowej pracy układu immunologicznego. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność przed nadejściem jesieni, zacznij regularnie spacerować, jeździć na rowerze lub biegać w parku.

Dieta na wzmocnienie odporności

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ na pracę naszego organizmu, w tym układu immunologicznego. Nasza dieta powinna być zróżnicowana, ponieważ monotonia na talerzu sprzyja niedoborom składników odżywczych. W naszym menu powinno znaleźć się sporo świeżych owoców i warzyw, ponieważ stanowią one bogate źródło witaminy C, która korzystnie wpływa na system odpornościowy. Warto pamiętać też o produktach pełnoziarnistych, które dostarczają organizmowi witamin z grupy B. W naszej diecie powinny znaleźć się także jaja i nabiał, które stanowią nie tylko źródło pełnowartościowego białka, ale też wapnia. Do codziennego menu należy również włączyć orzechy bogate w cynk, który korzystnie wpływa na odporność. Ponadto dostarczają one także kwasów omega-3 o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. Jesienią i zimą warto pamiętać też o spożywaniu tłustych ryb morskich, ponieważ w tym okresie jesteśmy szczególnie narażeni na niedobór witaminy D, która wywiera wpływ na pracę układu immunologicznego. Od drugiej połowy kwietnia do połowy września nasza skóra syntetyzuje witaminę D. Niestety, później promienie słoneczne padają pod takim kątem, iż jest to praktycznie niemożliwe. Naszymi sprzymierzeńcami w walce z potencjalnymi patogenami są też dobre bakterie kwasu mlekowego zawarte chociażby w kefirze, jogurcie, maślance, ogórkach kiszonych czy kapuście kiszonej. Zasiedlając nasz przewód pokarmowy, skórę, drogi oddechowe i miejsca intymne, chronią nas przed wieloma infekcjami.

Dieta na wzmocnienie odporności

Kiedy warto sięgnąć po naturalny suplement diety na odporność?

Do zdrowej, zbilansowanej diety warto włączyć też naturalny suplement diety na odporność taki jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv. To wyjątkowy preparat, który zawiera colostrum, czyli siarę pochodzącą od krów, które właśnie urodziły cielęta. W pierwszych 72 h od momentu porodu gruczoł mlekowy matki wytwarza siarę, która stanowi bogate źródło przeciwciał, albumin, lizozymu i innych cennych białek z punktu widzenia budowania odporności oraz prawidłowej pracy jelit. Firma Genactiv produkuje suplementy diety z colostrum pobranego w pierwszych dwóch godzinach laktacji od momentu porodu, kiedy to siara jest szczególnie bogata w dobroczynne substancje.  Skuteczność działania Colostrum Colostrigen potwierdzają badania kliniczne.

Colostrum marki Genactiv jest produktem naturalnym, który nie został poddany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Siarę pozyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które znajduje się pod stałą kontrolą lekarza weterynarii. Colostrum pobiera się od młodych matek  tylko wówczas, gdy są one w pełni zdrowe. Sam proces pozyskiwania surowca odbywa się przy ścisłym przestrzeganiu reżimu sanitarnego.

Colostrum Colostrigen

Jak Colostrum  zachowuje bioaktywność?

Firma Genactiv przy produkcji suplementu diety Colostrum Colostrigen wykorzystuje nowoczesne technologie. Surowiec uzyskany od krów, które właśnie urodziły cielęta, poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, a następnie dosusza w niskiej temperaturze. W związku z tym, iż ta nie przekracza 40 stopni Celsjusza, substancje białkowe, w tym albuminy i przeciwciała, nie ulegają denaturacji, lecz zachowują swoją bioaktywność.  Warto jednak podkreślić, iż proces liofilizacji w niskiej temperaturze jest droższy i znacznie wolniejszy od tradycyjnych rozwiązań. Jednak suszenie w wysokiej temperaturze przyczyniłaby się do zniszczenia substancji aktywnych, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności.

Czy  stosowanie Colostrum jest bezpieczne?

Stosowanie Colostrum marki Genactiv jest całkowicie bezpieczne. Surowiec pozyskany od świeżo ocielonych krów trafia do certyfikowanych laboratoriów badawczych, które weryfikują jego jakość.  Colostrum jest pobierane wyłącznie od zdrowych zwierząt hodowlanych pochodzących z polskiego, nowoczesnego gospodarstwa rolnego.

 

pozyskiwanie Colostrum

Zdjęcie autorstwa Helena Lopes z Pexels