Poradnik pacjentki Zdrowie

Cynamon w leczeniu cukrzycy

Cynamon kojarzy się z przyprawą dodawaną do ryżu, pieczonych jabłek czy wina grzanego. Jednak cynamon może być stosowany nie tylko w kuchni. Ta przyprawa ma także szeroki zakres działań leczniczych, które zostały docenione już w starożytności.

Cynamon kojarzy się z przyprawą dodawaną do ryżu, pieczonych jabłek czy wina grzanego. Jednak cynamon może być stosowany nie tylko w kuchni. Ta przyprawa ma także szeroki zakres działań leczniczych, które zostały docenione już w starożytności.

Cynamon i jego właściwości

W starożytnych Chinach cynamon był stosowany jako lek w przeziębieniach, problemach trawiennych, biegunkach, mdłościach oraz w przypadku bolesnych miesiączek. Z kolei starożytni Egipcjanie używali cynamonu do balsamowania, a także do przechowywania mięsa. Rzymianie stosowali cynamon do leczenia i ciała, i duszy. Używali go w przypadku kaszlu i przeziębienia, ale także by okadzić nim mieszkanie i wypłoszyć złe duchy.

Kora cynamonowca ma sprawdzone działanie przeciwgrzybiczne (wspomaga walkę z infekcjami drożdżakowymi) oraz antybakteryjne (wspomaga walkę z wrzodami i zmniejsza ból gardła, migdałków).

Cynamon zawiera związek rozrzedzający krew – kumarynę – i właśnie z tego powodu nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, nawet jeśli mają podwyższony poziom cukru.

Cynamon a cukrzyca

Już w medycynie ajuwerdycznej (starohinduskiej) znajdują się pierwsze zalecenia, aby używać cynamonu w walce z niestrawnością, ale i cukrzycą. Obecnie także przeprowadzane są badania mające na celu zweryfikowanie tego, czy cynamon wspomaga walkę z cukrzycą czy też nie.

Badacze ze Szwecji przeprowadzili badanie na dwóch grupach osób. Jedna grupa jadła pudding ryżowy z cynamonem, druga – pudding ryżowy bez cynamonu. Wyniki tych badań pokazały, iż u o osób, które zjadły ryż z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi.

Naukowcy tłumaczą to tym, iż cynamon spowalnia procesy trawienne i dzięki temu organizm ludzki ma więcej czasu na rozkład węglowodanów, które są odpowiedzialne za podnoszenie poziomu cukru w krwiobiegu. W tym badaniu wzięło udział tylko 14 osób, dlatego też wielu naukowców nie traktuje ich poważnie.

Czy cynamon jest skuteczny?

Kolejny eksperyment medyczny miał na celu zbadanie leczniczych właściwości cynamonu podawanego w formie pigułki. W badaniu wzięły udział osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Osoby te zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie. Po miesiącu u każdego uczestnika zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi. U niektórych osób wyniósł nawet 29%!

W krwi badanych wykryto także redukcję trójglicerydów o 23-30% oraz spadek poziomu cholesterolu o 12-26%. Procedurę badawczą przeprowadzono również wśród kobiet po menopauzie, u których często pojawiają się zaburzenia krążenia wynikające ze złej gospodarki cukrami w organizmie. Ponownie potwierdzono skuteczność działania cynamonu.

Kontrowersje wokół roli cynamonu w leczeniu cukrzycy

Jedne z ostatnich badań pokazały jednak, iż cynamon w żaden sposób nie wpływa na cukrzycę – identyczne wyniki obniżenia cukru zaobserwowano u osób spożywających cynamon, jak i tych, które tylko myślały,że go przyjmują.

W chwili obecnej lekarze radzą się wstrzymać ze stosowaniem cynamonu jako lekarstwa pomocnego w walce z cukrzycą. Nie zaszkodzi jednak wprowadzić go do codziennej diety jako urozmaicenie posiłków. Na pewno na tym skorzystamy, gdyż ta przyprawa ma przecież wiele innych dobroczynnych właściwości.

Zioła i przyprawy były i są stosowane w medycynie ludowej od wielu, wielu lat, a nawet wieków. Teraz badacze muszą jedynie wyjaśnić w naukowy sposób to, co wiedziały już nasze babcie, by jak najlepiej wykorzystać dary natury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *