Badacze ze Szwecji przeprowadzili badanie na dwóch grupach osób. Jedna grupa jadła pudding ryżowy z cynamonem, druga – pudding ryżowy bez cynamonu. Wyniki tych badań pokazały, iż u o osób, które zjadły ryż z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi.

Naukowcy tłumaczą to tym, iż cynamon spowalnia procesy trawienne i dzięki temu organizm ludzki ma więcej czasu na rozkład węglowodanów, które są odpowiedzialne za podnoszenie poziomu cukru w krwiobiegu. W tym badaniu wzięło udział tylko 14 osób, dlatego też wielu naukowców nie traktuje ich poważnie.

Czy cynamon jest skuteczny?

Kolejny eksperyment medyczny miał na celu zbadanie leczniczych właściwości cynamonu podawanego w formie pigułki. W badaniu wzięły udział osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Osoby te zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie. Po miesiącu u każdego uczestnika zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi. U niektórych osób wyniósł nawet 29%!

W krwi badanych wykryto także redukcję trójglicerydów o 23-30% oraz spadek poziomu cholesterolu o 12-26%. Procedurę badawczą przeprowadzono również wśród kobiet po menopauzie, u których często pojawiają się zaburzenia krążenia wynikające ze złej gospodarki cukrami w organizmie. Ponownie potwierdzono skuteczność działania cynamonu.