kandyzowana skórka z pomarańczy

Dodajemy ją do deserów i świątecznych wypieków. Ma niepowtarzalny aromat i smak, jednak znacznie częściej ją kupujemy, niż sami przygotowujemy. Kandyzowana skórka z pomarańczy to dodatek, bez którego nie może obejść się Boże Narodzenie. Poznajcie przepis i sami ją przygotujcie!

Skórka z pomarańczy

Pomarańcze kojarzone są z Bożym Narodzeniem. Tutaj pojawia się pytanie, dlaczego właśnie te owoce? W sezonie zimowym nie mamy rodzimych owoców, oprócz jabłek, które zbierane jesienią, są spożywane także w okresie zimowym. Posiłkujemy się więc egzotycznymi owocami, które sprowadzane z zagranicy, goszczą na sklepowych półkach. Właśnie w okresie zimowym kupujemy najwięcej pomarańczy. Ich kolor ubarwia szare, grudniowe dni a smak podkreśla charakter różnych potraw. Pomarańcze służą nam też jako dekoracje, ale my staramy się w pełni wykorzystać ich walory, przede wszystkim smakowe.

Do czego skórka pomarańczowa?

Skórka z pomarańczy jest doskonałą przyprawą, szczególnie na święta Bożego Narodzenia. Jej charakterystyczny smak i aromat idealnie komponuje się w świąteczne potrawy. Samą skórkę, świeżo startą z pomarańczy użyjmy do sernika. Dzięki niej zyska lekko cytrusowy, niepowtarzalny aromat. Podobny zabieg możemy zastosować do kawy czy czekolady. Gwarantujemy niezapomniane doznania smakowe. Kandyzowana skórka z pomarańczy idealnie nadaje się do świątecznych wypieków. Możemy dodać ją do masy makowej, przygotowując makowiec. Polany lukrem i ozdobiony skórką także będzie prezentował się perfekcyjnie i wybornie. Skórka podkreśli smak kompotu czy grzanego wina. Dodajmy ją do kutii czy udekorujmy z jej pomocą pierniczki.

Kandyzowana skórka z pomarańczy – przepis

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

kandyzowana skórkaPomarańcze dokładnie myjemy i obieramy skórkę, tak by powstały nam duże płaty. Ze skórki usuwamy biały środek, który jest gorzki w smaku. Skórkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 15 minut w rondelku. Po ugotowaniu pozostawiamy skórkę do wystygnięcia, nie wylewając wody. Wystudzoną skórkę kroimy w cienkie paski lub w kostkę. Na patelni umieszczamy skórkę, dodajemy cukier i szklankę wody. Zagotowujemy i mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Gdy woda z syropu odparuje, skórka powinna zrobić się szklista. Wtedy przekładamy ją na metalową kratkę i zostawiamy do wystudzenia. Gotową skórkę z pomarańczy przekładamy do szczelnego słoika. W taki sposób możemy ją przechowywać dość długo. Kandyzowaną skórkę można także zamrozić, choć gwarantujemy, że ze względu na swój wyjątkowy smak, może szybko zniknąć ze słoika.

Katarzyna Antos