ciasto drożdżowe

Zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego przywołuje na myśl same miłe wspomnienia. Nasze babcie przygotowywały tradycyjne ciasto, które śmiało mogłoby konkurować z wypiekami dostępnymi w cukierniach. Sprawdzone przepisy na ciasto drożdżowe pozwolą samodzielnie przygotować pyszne wypieki.

Ciasto drożdżowe jak u mamy

Wyrabiane rękoma ciasto, przygotowywane zużyciem zaczynu drożdżowego i wielkiego serca to piękne wspomnie domu rodzinnego. Ciasto drożdżowe to tradycyjne ciasto, z którego przygotowywano pyszne wypieki, takie jak ciasta i bułeczki czy babki. Puszyste ciasto, które rosło w cieple, wręcz rozpływało się w ustach. Dziś sklepowe wypieki są pełne dodatków i ulepszaczy, a ich smak odbiega od tradycyjnych i naturalnych wypieków naszych mam i babć. Na szczęście sami możemy upiec ciasto drożdżowe i cieszyć się jego wspaniałym smakiem, w gronie najbliższych.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • śliwki

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 120 g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, łączymy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i mieszamy. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę składników, wraz z zaczynem mieszamy w misce, wyrabiając ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, zagniatając razem składniki i przekrawamy śliwki na połówki. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce, skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 45 minut.

Drożdżowy warkocz z nutellą

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 14 g świeżych drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 duże żółtka
  • 1/2 szklanki nutellii

Przygotowanie:

Zaczyn przygotowujemy z drożdży mleka, łyżki cukru i odrobiny mąki. Odstawiamy go na 15 minut. Pozostałe składniki wyrabiamy z zaczynem na ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat i cienko smarujemy nutellą. Ciasto zwijamy jak roladę i przecinamy wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Splatamy ciasto i przekładamy na blaszkę, po czym odstawiamy warkocz na 30minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowy i wystudzony warkocz możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Placek dyniowy z powidłami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • powidła śliwkowe

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią

Przygotowanie:

przepisy na ciastoPrzygotowujemy zaczyn drożdżowy tak jak w przepisach powyżej. Składniki na ciasto mieszamy, dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie kule. Nadziewamy je powidłami i dokładnie zlepiamy ze sobą. Ciasto przekładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35 minut, w temperaturze 190 stopni.

Katarzyna Antos