Najnowsze Poradniki Styl życia Święta 2017

Kandyzowana skórka z pomarańczy

kandyzowana skórka z pomarańczy

Dodajemy ją do deserów i świątecznych wypieków. Ma niepowtarzalny aromat i smak, jednak znacznie częściej ją kupujemy, niż sami przygotowujemy. Kandyzowana skórka z pomarańczy to dodatek, bez którego nie może obejść się Boże Narodzenie. Poznajcie przepis i sami ją przygotujcie!

Skórka z pomarańczy

Pomarańcze kojarzone są z Bożym Narodzeniem. Tutaj pojawia się pytanie, dlaczego właśnie te owoce? W sezonie zimowym nie mamy rodzimych owoców, oprócz jabłek, które zbierane jesienią, są spożywane także w okresie zimowym. Posiłkujemy się więc egzotycznymi owocami, które sprowadzane z zagranicy, goszczą na sklepowych półkach. Właśnie w okresie zimowym kupujemy najwięcej pomarańczy. Ich kolor ubarwia szare, grudniowe dni a smak podkreśla charakter różnych potraw. Pomarańcze służą nam też jako dekoracje, ale my staramy się w pełni wykorzystać ich walory, przede wszystkim smakowe.

Do czego skórka pomarańczowa?

Skórka z pomarańczy jest doskonałą przyprawą, szczególnie na święta Bożego Narodzenia. Jej charakterystyczny smak i aromat idealnie komponuje się w świąteczne potrawy. Samą skórkę, świeżo startą z pomarańczy użyjmy do sernika. Dzięki niej zyska lekko cytrusowy, niepowtarzalny aromat. Podobny zabieg możemy zastosować do kawy czy czekolady. Gwarantujemy niezapomniane doznania smakowe. Kandyzowana skórka z pomarańczy idealnie nadaje się do świątecznych wypieków. Możemy dodać ją do masy makowej, przygotowując makowiec. Polany lukrem i ozdobiony skórką także będzie prezentował się perfekcyjnie i wybornie. Skórka podkreśli smak kompotu czy grzanego wina. Dodajmy ją do kutii czy udekorujmy z jej pomocą pierniczki.

Kandyzowana skórka z pomarańczy – przepis

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

kandyzowana skórkaPomarańcze dokładnie myjemy i obieramy skórkę, tak by powstały nam duże płaty. Ze skórki usuwamy biały środek, który jest gorzki w smaku. Skórkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 15 minut w rondelku. Po ugotowaniu pozostawiamy skórkę do wystygnięcia, nie wylewając wody. Wystudzoną skórkę kroimy w cienkie paski lub w kostkę. Na patelni umieszczamy skórkę, dodajemy cukier i szklankę wody. Zagotowujemy i mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Gdy woda z syropu odparuje, skórka powinna zrobić się szklista. Wtedy przekładamy ją na metalową kratkę i zostawiamy do wystudzenia. Gotową skórkę z pomarańczy przekładamy do szczelnego słoika. W taki sposób możemy ją przechowywać dość długo. Kandyzowaną skórkę można także zamrozić, choć gwarantujemy, że ze względu na swój wyjątkowy smak, może szybko zniknąć ze słoika.

Katarzyna Antos

Komentarze (5)

Mindi

2 lata temu

Specjalnie szukałam tego przepisu bo pamiętałam, że czytałam go na tym forum w tamtym roku. O tej porze w moim domu rodzina zjada dużo pomarańczy, dlatego zamierzam je wykorzystać do zrobienia przed świętami skórki kandyzowanej. Spodobał mi się pomysł na użycie skórki kandyzowanej nie tylko do ciast ale także do kawy, czekolady czy zwykłej herbaty.

eve

2 lata temu

u nas w domu co roku robisie taka skorke do keksa jest bardzo pyszna i ma aromat nie to co kupne

pati25

2 lata temu

Kandyzowana skórka pomarańczy to świetny dodatek.Wzbogaci smak i aromat wielu potraw

Tess

2 lata temu

U mojej córki jedzą dużo pomarańczy, poproszę ją o skórkę i zrobię na święta do makowca sernika. Lubię jak nic się nie zmarnuje. Spróbuję też użyć do kawy, jestem ciekawa smaku.

Emilly27k

2 lata temu

Jak dla mnie idealny przepis i wzbogaci podany przeze mnie deser.
Polecam używać skórkę z pomarańczy. Dodatek fantastyczny podczas dodawania i ubarwienia do słodkich przysmaków.

Zostaw komentarz