Cynamon kojarzy się z przyprawą dodawaną do ryżu, pieczonych jabłek czy wina grzanego. Jednak cynamon może być stosowany nie tylko w kuchni. Ta przyprawa ma także szeroki zakres działań leczniczych, które zostały docenione już w starożytności.
Cynamon i jego właściwości
W starożytnych Chinach cynamon był stosowany jako lek w przeziębieniach, problemach trawiennych, biegunkach, mdłościach oraz w przypadku bolesnych miesiączek. Z kolei starożytni Egipcjanie używali cynamonu do balsamowania, a także do przechowywania mięsa. Rzymianie stosowali cynamon do leczenia i ciała, i duszy. Używali go w przypadku kaszlu i przeziębienia, ale także by okadzić nim mieszkanie i wypłoszyć złe duchy.
Kora cynamonowca ma sprawdzone działanie przeciwgrzybiczne (wspomaga walkę z infekcjami drożdżakowymi) oraz antybakteryjne (wspomaga walkę z wrzodami i zmniejsza ból gardła, migdałków).
Cynamon zawiera związek rozrzedzający krew – kumarynę – i właśnie z tego powodu nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, nawet jeśli mają podwyższony poziom cukru.
Cynamon a cukrzyca
Już w medycynie ajuwerdycznej (starohinduskiej) znajdują się pierwsze zalecenia, aby używać cynamonu w walce z niestrawnością, ale i cukrzycą. Obecnie także przeprowadzane są badania mające na celu zweryfikowanie tego, czy cynamon wspomaga walkę z cukrzycą czy też nie.