Naturalne kosmetyki cieszą się ogromną popularnością. Konsumenci uważają, że stanowią bogactwo składników odżywczych i tym samym powstrzymują procesy starzenia. Jakie zalety posiada olej makadamia?
Ten dobroczynny olej uzyskuje się z orzechów drzewa makadamia, które charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem. Niektórzy porównują je do orzechów laskowych, ale można dostrzec pomiędzy nimi spore różnice. Orzechy makadamia uchodzą za najsłodsze na świecie.
Olej makadamia – pozyskiwanie
Z orzechów makadamia tłoczy się olej w temperaturze pokojowej. Uzyskany produkt charakteryzuje się płynną konsystencją, żółtym zabarwieniem i specyficznym zapachem.
Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Olej makadamia zrobił zawrotną karierę w przemyśle kosmetycznym. Swoją popularność zawdzięcza bogatemu składowi. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę A, fenole, lecytynę i składniki mineralne. Olej makadamia stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego profil przedstawia się następująco:
- 67% kwas oleinowy
- 10% kwas palmitynowy
- 24% kwas oleopalmitynowy.
Ten ostatni jest rzadko spotykany. Wysokim stężeniem kwasu oleopalmitynowego może pochwalić się olej rokitnikowy.
Kwas oleopalmitynowy – działanie
W latach 80. XX wieku przeprowadzono badania, które wykazały wysoką biozgodność między olejem makadamia a ludzką skórą. Kwas oleopalmitynowy jest zaliczamy do kwasów omega-7. Wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia. Jednocześnie kwas oleopalmitynowy wspomaga regenerację komórek, chroni je przed szkodliwym działaniem promieni UV.