Sekrety kosmetyków Uroda

Olej makadamia w służbie urody

Naturalne kosmetyki cieszą się ogromną popularnością. Konsumenci uważają, że stanowią bogactwo składników odżywczych i tym samym powstrzymują procesy starzenia. Jakie zalety posiada olej makadamia?

Naturalne kosmetyki cieszą się ogromną popularnością. Konsumenci uważają, że stanowią bogactwo składników odżywczych i tym samym powstrzymują procesy starzenia. Jakie zalety posiada olej makadamia?

Ten dobroczynny olej uzyskuje się z orzechów drzewa makadamia, które charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem. Niektórzy porównują je do orzechów laskowych, ale można dostrzec pomiędzy nimi spore różnice. Orzechy makadamia uchodzą za najsłodsze na świecie.

Olej makadamia – pozyskiwanie

Z orzechów makadamia tłoczy się olej w temperaturze pokojowej. Uzyskany produkt charakteryzuje się płynną konsystencją, żółtym zabarwieniem i specyficznym zapachem.

Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej makadamia zrobił zawrotną karierę w przemyśle kosmetycznym. Swoją popularność zawdzięcza bogatemu składowi. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę A, fenole, lecytynę i składniki mineralne. Olej makadamia stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego profil przedstawia się następująco:

  • 67% kwas oleinowy
  • 10% kwas palmitynowy
  • 24% kwas oleopalmitynowy.

Ten ostatni jest rzadko spotykany. Wysokim stężeniem kwasu oleopalmitynowego może pochwalić się olej rokitnikowy.

Kwas oleopalmitynowy – działanie

W latach 80. XX wieku przeprowadzono badania, które wykazały wysoką biozgodność między olejem makadamia a ludzką skórą. Kwas oleopalmitynowy jest zaliczamy do kwasów omega-7. Wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia. Jednocześnie kwas oleopalmitynowy wspomaga regenerację komórek, chroni je przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Bogate źródło antyoksydantów

Olej makadamia zawiera również skwalen i tokotrienol, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Naukowcy podejrzewają, że pochodna witaminy E zapobiega powstawaniu nowotworów.

Olej makadamia – zastosowanie

Olej makadamia poleca się osobom, które borykają się z suchą, zwiotczałą skórą. Osoby, które cierpią z powodu poparzenia słonecznego lub usiłują zredukować widoczność blizn, powinny skorzystać z dobrodziejstw tego daru natury.

Osoby, które zdecydują się na włączenie oleju makadamia do codziennej pielęgnacji, powinny pamiętać, iż tego typu specyfiki powinno nakładać się na wilgotną skórę. Dzięki temu rozwiązaniu uzyskujemy nawilżającą emulsję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *