Poradnik pacjentki Zdrowie

Zalety siemienia lnianego

Jeśli nie chcesz narzekać na złe trawienie czy kłopoty z wypróżnianiem, marzą ci się lśniące włosy, zdrowe paznokcie i skóra, to len jest dobrą propozycją dla ciebie.

Jeśli nie chcesz narzekać na złe trawienie czy kłopoty z wypróżnianiem, marzą ci się lśniące włosy, zdrowe paznokcie i skóra, to len jest dobrą propozycją dla ciebie.

Len to brązowe, drobne i lśniące nasiona. Stosuje się go powszechnie jako suplement pożywienia, a olej lniany, to jeden ze zdrowszych tłuszczy jadalnych.Przyrządzony do wypicia jest praktycznie bezsmakową, kleistą i dość gęstą miksturą.

Informacje podstawowe

Len pospolity ma kilka określeń dość często stosowanych. Należą do nich: len siewny, słowień, len samosiej i lenka. Ta roślina pochodzi z rodziny lnowatych i jest powszechnie uprawiana w całej Europie. Wywodzi się ze wschodniej części Europy i rejonów Morza Śródziemnego. Wyrasta do około 70 cm wysokości, a liście ma drobne, lancetowate, długo zaostrzone. Len kwitnie na jasnoniebiesko, ma pięciopłatkowe kwiaty, a jego owocem jest torebka.

Len jako surowiec leczniczy

Len – z pozoru tak zwyczajna roślina – ma wiele cennych właściwości leczniczych. Jego nasiona zwane są siemieniem lnianym i w sklepach bez kłopotu można dostać liczne preparaty właśnie nasion lnu w postaci drobno zmielonej. Nasiona zbiera się latem, gdy owoce są dojrzałe. Wykorzystywane są w fitoterapii, całe bądź rozdrobnione. Ponadto zastosowanie znalazły też wytłoki (zmielone makuchy lniane, tzw. mączka lniana) i olej tłoczony na zimno.

Jakie działanie ma len?

Jego nasiona mają uznane działanie osłaniające, zmiękczające i delikatnie przeczyszczające układ pokarmowy. Udowodniono, że zmniejszają także stężenie lipidów we krwi. Szczególne zalety ma olej lniany, który przyspiesza procesy gojenia skory oraz błon śluzowych, obniża stężenie glukozy we krwi.

Na jakie dolegliwości dobry jest len?

Pomocny jest szczególnie w leczeniu dolegliwości związanych z układem trawiennym – jak np. zaparcia, zaburzenia czynności jelita grubego, czy w przypadku problemów z żołądkiem, dwunastnicą, przy uchyłkowatości jelit. Roślina znalazła też zastosowanie w przypadkach leczenia schorzeń zewnętrznych jak np. stany zapalne skóry, stłuczenia czy świąd.

Tekst na podstawie książki „Lecznicze dary natury”, red. Jacek Fronczak, Warszawa 2003

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *