Jeśli nie chcesz narzekać na złe trawienie czy kłopoty z wypróżnianiem, marzą ci się lśniące włosy, zdrowe paznokcie i skóra, to len jest dobrą propozycją dla ciebie.

Len to brązowe, drobne i lśniące nasiona. Stosuje się go powszechnie jako suplement pożywienia, a olej lniany, to jeden ze zdrowszych tłuszczy jadalnych.Przyrządzony do wypicia jest praktycznie bezsmakową, kleistą i dość gęstą miksturą.

Informacje podstawowe

Len pospolity ma kilka określeń dość często stosowanych. Należą do nich: len siewny, słowień, len samosiej i lenka. Ta roślina pochodzi z rodziny lnowatych i jest powszechnie uprawiana w całej Europie. Wywodzi się ze wschodniej części Europy i rejonów Morza Śródziemnego. Wyrasta do około 70 cm wysokości, a liście ma drobne, lancetowate, długo zaostrzone. Len kwitnie na jasnoniebiesko, ma pięciopłatkowe kwiaty, a jego owocem jest torebka.

Len jako surowiec leczniczy

Len – z pozoru tak zwyczajna roślina – ma wiele cennych właściwości leczniczych. Jego nasiona zwane są siemieniem lnianym i w sklepach bez kłopotu można dostać liczne preparaty właśnie nasion lnu w postaci drobno zmielonej. Nasiona zbiera się latem, gdy owoce są dojrzałe. Wykorzystywane są w fitoterapii, całe bądź rozdrobnione. Ponadto zastosowanie znalazły też wytłoki (zmielone makuchy lniane, tzw. mączka lniana) i olej tłoczony na zimno.