mieszanka orzechów włoskich z żurawiną

Zgubić zbędne kilogramy, przestać podjadać czy zacząć chodzić na siłownię – to najczęstsze noworoczne postanowienia. Nie ma sensu czekać do Sylwestra. Już teraz zacznij wprowadzać do swojej diety produkty EnerBiO – dostępne tylko w Rossmannie.

Proponujemy zastąpienie ciastek i innych słodkości zdrowymi, bogatymi w witaminy i mikroelementy przekąskami. To recepta na pozbycie się oponki na brzuchu, ale też zwiększenie  odporności organizmu przed prawdziwą zimą.

Nasze produkty EnerBiO są zdrowe, ekologiczne – posiadają certyfikat Bio-Siegel oraz unijne logo „zielony listek” dla produktów ekologicznych. Część z nich jest polecana weganom (logo Vegan Society) oraz osobom z celiakią i uczuleniem na gluten (logo Glutenfrei). Żeby otrzymać te certyfikaty, producent musi spełniać restrykcyjne normy – w wypadku żywności ekologicznej dotyczą one ograniczenia używania chemii.

EnerBiO mieszanka orzechów włoskich i żurawiny (11,99 zł/150 g)

To idealny dodatek do codziennych śniadań, a nawet świątecznych ciast. Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i wzroku, a także zwiększają odporność. A dzięki zawartości witamin A i E – poprawiają wygląd naszej cery. Mają też właściwości wzmacniające włosy. Natomiast żurawina dostarczy dawkę błonnika, witamin B1, B2, C, wapnia, fosforu, miedzi i jodu.

 

EnerBiO drobne płatki owsiane (7,99 zł/500 g)

Płatki to niezbędny składnik samodzielnie przygotowywanego musli, świetny dodatek do śniadań (np. omletów) czy domowych wypieków. Zawierają dużą ilość błonnika, który poprawiając pracę jelit. Należy pamiętać o zmiękczaniu wodą płatków przed zjedzeniem, bo dzięki temu organizm łatwiej je przyswoi.  

drobne płatki owsiane

 

EnerBiO kawałki mango (8,99 zł/75 g)

Nie zawierają substancji konserwujących i nie były siarkowane (proces siarkowania konserwuje produkty, powodując jednak utratę witamin). Są dość słodkie, więc to najlepsza alternatywa dla łasuchów szukających zdrowej przekąski. Są bogate w witaminy (A, C, E i wybrane z grupy B) i błonnik. Mango obniża poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na system nerwowy człowiek i wzmacnia odporność.

suszone mango

 

EnerBiO ciasteczka orkiszowo-owsiane (6,99 zł/125 g)

Kruche, delikatne, będące idealnym deserem do poobiedniej kawy czy herbaty. Zawierają błonnik korzystny dla układu trawiennego.  Produkt zawiera cynamon, który zmniejsza wydzielanie insuliny, a co za tym idzie obniża poziom cukru we krwi.

ciasteczka owsiano-orkiszowe

 

EnerBiO chipsy jabłkowe (8,99 zł/70 g)

Wyprodukowane z wysokiej jakości ręcznie zbieranych jabłek. Mają naturalny kolor dzięki starannemu i delikatnemu suszeniu. Świetna przekąska, która zastępuje coś słodkiego. Jeśli zjemy paczkę chipsów, to tak jak byśmy zjedli nawet kilka świeżych jabłek.

suszone jabłka


EnerBiO wafelki ryżowe z polewą czekoladową (4,99 zł/60 g)

Nie zawierają glutenu. Prawdziwy hit dla fanów sportów zimowych, którzy w czasie intensywnego wysiłku potrzebują szybko przyswajalnych węglowodanów i pobudzających substancji z pełnomlecznej czekolady. Są produkowane z wyselekcjonowanego, pełnoziarnistego ryżu.

zdrowe jedzenie

 

Bleib Gesund suszone morele niesiarkowane (11,39 zł/150 g)

Bardzo dobre uzupełnienie do musli, jogurtu lub gotowanych potraw. Morele są bogate w błonnik, nie zawierają siarki (nie są konserwowane siarką) najważniejsze – zawierają tylko naturalny cukier z owoców. Mają niską zawartość tłuszczu i sodu. A im mniej sodu, tym łatwiej utrzymać prawidłowe ciśnienia krwi.

suszone morele

Certyfikat Bio-Siegel (od 2001 roku) certyfikat Bio Siegel

Najpowszechniej wykorzystywany symbol do znakowania żywności ekologicznej. Aby dany produkt mógł być oznaczonym tym certyfikatem musi spełnić następujące kryteria: co najmniej 95 proc. surowców pochodzi z upraw ekologicznych, nie wykorzystano w nim syntetycznych pestycydów, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników, emulgatorów, nawozów sztucznych, organizmów modyfikowanych genetycznie, nie użyto promieniowania jonizującego w celu konserwacji środków spożywczych.

Unijne logo produktów ekologicznych (od 2010 roku) unijny certyfikat rolnictwa ekologicznego

Logo używane dla produktów wytworzonych według norm ekologicznych Unii Europejskiej, czyli takich, których 95 proc. składników pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Obok logo jest widoczny kod, który składa się z trzech części oznaczających: kraj, w którym przeprowadzona została ostatnia kontrola procesu przetwórstwa, obowiązujące w tym kraju oznaczenie gospodarki ekologicznej, instytucję przeprowadzającą kontrolę.

Vegan Society (od 1944 roku) certyfikat Vegan Society

Znak przyznawany przez organizację Vegan Society zarejestrowaną w Wielkiej Brytanii. Produkty z tym logo są odpowiednie dla wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy. Certyfikat daje gwarancję, że produkty, które go posiadają spełniają szereg standardów zgodnych z ideą weganizmu: nie zawierają składników zwierzęcych, nie są testowane na zwierzętach oraz są wolne od składników roślinnych pochodzących z genetycznie modyfikowanych upraw (GMO).

Certyfikat Glutenfrei (od 1974 roku) certyfikat Glutenfrei

Przyznawany przez Niemieckie Towarzystwo Celiakii, które zrzesza ponad 42 tys. osób. Przekreślony kłos znajduje się na produktach, które mogą spożywać osoby chorujące na celiakię, a także konsumenci, którzy są uczuleni na gluten lub przestrzegają diety bezglutenowej.

Artykuł sponsorowany