Najnowsze Sekrety kosmetyków Uroda

Właściwości pudru ryżowego

wlasciwosci-pudru-ryzowego

Masz mieszaną lub tłustą cerę, którą ciężko Ci zdyscyplinować? Od teraz możesz zapomnieć o zapchanych porach i nieustanny połysku na twarzy, postaw na naturalny, korzystny dla swojej skóry puder ryżowy.

Puder ryżowy to naturalny rodzaj kosmetyku, który uzyskuje się  z ryżu siewnego rosnącego w Azji Południowo-Wschodniej.  Jest on niczym innym, jak rafinowaną skrobią z ryżu, znaną jako Oryza Sativa. Był on wykorzystywany przez Azjatki od wieków w ajurwedzie (holistycznych praktykach zdrowotnych, mających na celu leczenie stanów zapalnych skóry).  Kobiety w Azji używały go wykonania makijażu oraz do oczyszczania skóry od XVI wieku.  Obecnie puder ryżowy jest łatwo dostępny, można go znaleźć  zarówno w składzie dobrej jakości kosmetyków (podkłady, korektory, maseczki, balsamy), jak i w czystej postaci, którą bezpośrednio aplikujemy na naszą skórę.

Właściwości prozdrowotne i estetyczne pudru ryżowego

puder-ryzowyPuder ryżowy wykorzystywany jest w różnych kosmetykach w głównej mierze z dwóch powodów, a mianowicie prozdrowotnych oraz estetycznych. Po pierwsze posiada on właściwości lecznice: łagodzi stany zapalne, zmiękcza oraz ujednolica skórę, niweluje zmiany skórne. Właśnie dlatego idealnie nadaje się do wykonywania makijażu u osób z cerą trądzikową. Po dodaniu do kosmetyku  sprawia, że  staje się on lekki i jedwabisty, a ponadto jego obecność w składzie wybranego kremu lub balsamu ułatwia jego aplikację na skórę. Prozdrowotne właściwości tego pudru wynikają  z budowy jego cząsteczek ceramidowych, które podobne są w swojej strukturze do cząsteczek budujących naszą skórę.

Właściwości estetyczne pudru ryżowego polegają w głównej mierze na tym, że w doskonały sposób pochłania on nadmiar sebum, które pojawia się na naszej twarzy w ciągu dnia. Dzięki temu nasza twarz pozostaje matowa i jedwabista przez cały dzień. Ponadto łagodzi on stany zapalne, które często występują przy cerze trądzikowej,  ujednolica ją oraz poprawia jej koloryt.

Sposób nakładania

Kosmetyk ten sam w sobie nie ma koloru, należy do pudrów transparentnych (bezbarwnych), może być wykorzystywany jako baza pod makijaż, lub typowy produkt, który nakłada się na cerę po  zakończeniu makijażu w celu jej zmatowienia oraz ujednolicenia kolorytu. Najlepiej jest nakładać go dużym, puchatym pędzlem lub tzw. „puszkiem” służącym do aplikacji sypkich kosmetyków. Sypka formuła oraz fakt, że do pokrycia twarzy wystarczy niewielka ilość produktu sprawiają, że kosmetyk ten jest bardzo wydajny, a co za tym idzie starczy na bardzo długi czas.

Komentarze (2)

sirena46

7 lat temu

Puder w sam raz dla mnie 🙂 Muszę sprawdzić cenę i jak będzie znośna to sobie go kupię tym bardziej że jest wydajny 🙂

eve

7 lat temu

fajny ten puder ryzowy,musze go kiedys sobie kupic

Zostaw komentarz