Ostatnio obserwuje się wzrost zainteresowania selerem. To warzywo swoją popularność zawdzięcza składnikom, które przyspieszają metabolizm. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje seler?
Seler odgrywa istotną rolę w dietach odchudzających. Jego walory doceniły gwiazdy Hollywood. Nie każdy wie, że seler z powodzeniem może zastąpić sól, dodany do zupy nadaje jej charakterystyczny smak.
Diety odchudzające
Seler zalicza się do warzyw niskokalorycznych. Szacuje się, że 100 g bulwy dostarcza zaledwie 7 kalorii. Japończycy dostrzegli potencjał prozdrowotny selera. Poddali go wnikliwej analizie. Okazało się, że seler dostarcza naszemu organizmowi 86 składników odżywczych.
Seler – źródło witaminy C
Przyzwyczailiśmy się, że warzywa bogate w witaminę C, charakteryzują się kwaśnym smakiem. W związku z tym niewiele osób zdaje sobie sprawę, że seler zawiera 2-krotnie więcej kwasu askorbinowego niż cytrusy. Zawartość witaminy C różni się w zależności od pory roku i warunków przechowywania. Szacuje się, iż przy korzystnym splocie czynników zewnętrznych 100 g selera dostarcza 150 mg kwasu askorbinowego.
Bogactwo witamin z grupy B
Dużą popularnością cieszą się suplementy diety, które zawierają witaminy z grupy B. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż tego typu preparaty można zastąpić selerem. To niezwykłe warzywo stanowi bogate źródło kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy B9 nie może zabraknąć w diecie przyszłych matek, ponieważ uczestniczy ona w powstawaniu cewy nerwowej.
Seler źródłem witaminy E
Seler dostarcza organizmowi witaminy E, zwanej też witaminą młodości. Ten związek chemiczny wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia i sprzyjają powstawaniu nowotworów.