Każdy z nas posiada trzustkę, ale nasza wiedza na temat tego gruczołu jest znikoma – wiemy, że bierze udział w procesach trawienia i że u cukrzyków nie działa prawidłowo. Warto dowiedzieć się więcej o naszej trzustce.

Co robi trzustka?

Trzustka to niewielki narząd zlokalizowany w przestrzeni zaotrzewnowej, czyli – patrząc od strony brzucha – za jelitami, niedaleko nerek. Jest gruczołem wydzielającym zarówno hormony sterujące pracą organizmu jak i enzymy niezbędne do trawienia spożytych pokarmów.

Jest elementem dwóch układów w organizmie człowieka: pokarmowego (większość trzustki) i endokrynnego, odpowiedzialnego za wydzielanie wewnętrzne (dotyczy to niewielkich wysepek w obrębie trzustki, niewidocznych gołym okiem o nazwie wyspy Langerhansa).

Rola w układzie pokarmowym

Część egzokrynna trzustki, odpowiedzialna za trawienie, wydziela enzymy niezbędne do trawienia właściwie wszystkich składników odżywczych. Dzięki niej trawimy tłuszcze, cukry i białka. Te enzymy to:

  • lipaza umożliwiająca trawienie tłuszczów,
  • amylaza (często nazywana diastazą) trawiąca cukry
  • trypsyna i chymotrypsyna trawiące białka.