Dynia jest uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do przyrządzenia zup, placków, kotletów, a nawet ciast. Choć znanych jest ponad 700 jej odmian, w sklepach najczęściej znajdziemy odmianę olbrzymią oraz zwyczajną. Warto sięgnąć po dynię, bo jest niskokaloryczna i bogata w wiele odżywczych składników. Do wielu dań wykorzystujemy surowe warzywo. Do przygotowania kremów lub wypieków potrzebny nam będzie jednak mus dyniowy. Jak przygotować puree z dyni?
Puree z dyni jest podstawą wielu jesiennych ciast i deserów. Choć w sklepach dostać można czasem gotowy mus w puszce lub słoiku, najlepiej przygotować go własnoręcznie. Dynię przyrządzić możemy szybko i prosto w piekarniku lub na parze.
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest jednoroczną rośliną zaliczaną do rodziny dyniowatych. Jest typowo jesiennym warzywem. Wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale również jako ozdobę. Dynię warto uwzględnić w codziennym jadłospisie ze względu na jej wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Warzywo to jest bogate w takie pierwiastki, jak potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Zawiera również duże ilości karotenów, błonnika oraz fitosteroli. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, C i PP. Co więcej, dynia jest doskonałą propozycją także dla osób odchudzających się. Sto gram tego warzywa dostarcza zaledwie 28 kalorii. W sezonie jest ono również wyjątkowo tanie. Możemy sięgnąć po nie, by przyrządzić sycący obiad lub pyszne desery.
Dynia – właściwości zdrowotne
Dynia posiada szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie osób chcących zrzucić wagę. Ma również działanie przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy, a także moczopędne. Świeże nasiona dyni znane są ze swojego działania przeciwpasożytniczego. Beta-karoten w niej zawarty dodatkowo poprawia stan i koloryt skóry oraz zapobiega jej starzeniu. Dynia jest więc nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Warto wykorzystać ją w kuchni, na przykład przygotowując z niej smaczne puree.
Jak przygotować puree z dyni?
Przygotowanie puree z dyni nie jest trudne. Wystarczy dokładnie ją umyć, odciąć ogonek i przekroić na pół. Z połówek wybieramy łyżką miąższ i pestki. Następnie układamy je skórką do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy z użyciem blendera. Upieczone warzywo jest miękkie, dlatego łatwo poddaje się wszelkim obróbkom. Jeżeli zależy nam na czasie, dynię przed pieczeniem możemy pociąć w cienkie plastry. Wtedy wystarczy około pół godziny, by odpowiednio zmiękła. Możemy również przygotować dynię na parzę, uprzednio tnąc jej miąższ w niewielkie kostki. Zależnie od odmiany warzywa, puree dyniowe może być wodniste lub bardzo gęste. Niekiedy konieczne więc będzie dolanie lub odsączenie z niego wody.
Puree z dyni – do czego je wykorzystać?
Puree z dyni jest uniwersalnym dodatkiem do wypieków, zup i dań obiadowych. Doskonale komponuje się z ryżem, imbirem, pieprzem i solą. Możemy wykorzystać je również do otrzymania słodkiego kremu. Wystarczy zmiksować przygotowany mus z jogurtem lub mleczkiem kokosowym, posłodzić miodem i doprawić cynamonem. Taki krem uświetni smak naleśników lub owsianki. Puree z dyni okazuje się przydatne również do przyrządzania wegetariańskich pasztetów czy past do kanapek. Dlatego po przygotowaniu musu warto jego część zamrozić, aby cieszyć się smakiem dyni nie tylko na jesień.
Karolina Solga