sezon na dynię

Dynia to bardzo zdrowe warzywo, jednak w Polsce wciąż jest zbyt mało popularne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto odrobinę poeksperymentować w kuchni, by stworzyć pyszne i oryginalne dania.

Czas na dynię, nie tylko w Halloween

Słynne pomarańczowe warzywo przywędrowało do nas wraz z modą na Halloween, którego jest symbolem. Dynia jest uprawiana w Polsce, choć wciąż zbyt rzadko doceniamy jej walory. Stanowi nie tylko piękną ozdobę, ale przede wszystkim wdzięczne warzywo, z którego można wiele wyczarować. Jedzenie dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy, więc w sezonie jesiennym, warto sięgnąć po to warzywo. Z dyni możemy przygotować zaskakująco pyszne dania. Nasze przepisy pomogą tego dokonać.

Makaron z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 szklanki mąki

Przygotowanie:

Dynię blendujemy. Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę i dodajemy dynię. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na makaron. Gotowy makaron gotujemy w 2 l osolonej wody, przez około 2 minuty. Taki makaron sprawdzi się na obiad czy kolację. Możemy połączyć go z dowolnymi dodatkami.

Kuskus z dynią

Składniki:

  • 120 g kaszy kuskus
  • mix sałat
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • suszone pomidory
  • kabanosy z kurczaka
  • prażone ziarna słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Po ok. 20 minutach, aż dynia będzie miękka, wyciągamy ją z pieca i kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Kabanos również kroimy, w drobne kawałki i podsmażamy chwilę na suchej patelni. Cebulę i czosnek siekamy oraz podsmażamy na maśle. Łączymy ją z ziołami, pomidorami, kabanosami, dynią i sosem sojowym. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz mieszamy z kuskusem. Danie podajemy na rozłożonej na talerzach sałacie.

Krem z pieczonej dyni

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • pestki dyni
  • śmietana
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czosnek owijamy w folię i pieczemy razem z dynią. Cebulę kroimy, imbir ścieramy i szklimy na maśle. Po minucie zalewamy bulionem,zagotowujemy i wrzucamy pokrojoną marchew. Upieczoną dynię i czosnek dodajemy do bulionu. Dolewamy mleko, całość zagotowujemy i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku, papryką, solą oraz pieprzem i podajemy gorącą zupę, z kleksem ze śmietany i posypanymi pestkami dyni.

Placki dyniowo-cukiniowe

Składniki:

  • dynię2 szklanki startej dyni
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • imbir, kurkuma, słodka papryka
  • olej
  • jogurt naturalny/ śmietana
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Starte warzywa łączymy z jakiem, mąką i przyprawami. Mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. Placki smażymy na złoty kolor i podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Katarzyna Antos