Przygotowujesz przyjęcie lub rodzinną imprezę i dowiadujesz się, że wśród gości będzie weganin? Nie panikuj!

Wbrew pozorom wachlarz możliwości jeżeli chodzi o potrawy masz całkiem spory, tylko najpierw musisz pamiętać o tym, że weganin ma inną dietę niż wegetarianin. O ile wegetarianie dopuszczają spożywanie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, tak weganie eliminują z diety wszystkie składniki, które były częścią zwierzęcia lub zostały przez nie wytworzone. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale również nabiału, jajek oraz miodu.

Jeżeli nie masz pewności, czy odwiedzi cię wegetarianin czy weganin, najlepiej spytaj o gościa lub bliską mu osobę o to, jakich produktów nie spożywa. Oszczędzi Ci to niezręcznych sytuacji przy stole oraz ułatwi wybór przygotowywanej potrawy.

Jakie powinny być wegańskie potrawy?

Źródłem niezliczonych inspiracji odnośnie potraw wegańskich jest Internet. W sieci znajduje się mnóstwo blogów prowadzonych przez wegetarian i wegan, na których znajduje się ogromna ilość przepisów o różnym stopniu trudności. Ponieważ wiele osób myli dietę wegetariańską z wegańską, zawsze przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy dokładnie przeczytaj listę składników. Jeżeli jakikolwiek składnik jest pochodzenia zwierzęcego (pamiętaj w szczególności o miodzie, który nieraz nie jest traktowany jako produkt odzwierzęcy!), zastanów się czym możesz go zastąpić lub jeżeli nie masz na to pomysłu, znajdź inny przepis.

Wegańskie potrawy zawierają wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego, nie mogą zawierać żadnego rodzaju mięsa, mleka zwierzęcego, jajek, miodu, jak i również barwników pochodzenia zwierzęcego, takich jak naturalna koszenila. Zwróć uwagę, czy makaron nie zawiera jajek, to produkt wdzięczny do przygotowania ale musi być koniecznie bezjajeczny. Unikaj kostek rosołowych, które nawet opisane jako warzywne mogą zawierać śladowe ilości tłuszczu zwierzęcego.

Jakie potrawy przygotować dla weganina?

Podstawowymi składnikami w diecie wegańskiej są warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy, nasiona i oleje roślinne. Gdy głębiej się zastanowimy, pozwala to na przygotowanie ogromnej ilość smacznych potraw, musimy tylko podejść do gotowania bardziej kreatywnie.