Przepisy na niskokaloryczne ciasta

Ciężkie, kaloryczne i jedzone z poczuciem winy – tak kojarzą nam się ciasta. Polane czekoladową polewą, z tłustym kremem i górą cukru. Pyszne, ale tuczące! Dlatego pozwalamy sobie na nie sporadycznie, a w sklepie odwracamy wzrok od półek ze smakowitymi sernikami i kuszącymi makowcami. Dla tych pań, które chcą dbać o linię, a jednocześnie tęsknią za słodyczą babcinych wypieków, mamy dobre wieści. Słodycze wcale nie muszą być niezdrowe i tuczące. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na niskokaloryczne ciasta.

Niskokaloryczne ciasta różnią się trochę od tradycyjnych. Nie używamy w nich masła ani cukru, ograniczamy ilość kremu, mlecznej czekolady czy mąki pszennej. Zamiast tego robimy cuda z kaszy jaglanej, płatków owsianych, buraków albo marchewek. Słodzimy je ksylitolem, daktylami, bananami lub miodem. Mimo wprowadzenia tych innowacyjnych zmian, ciasta okazują się pyszne, lekkie i słodkie, a co najważniejsze – nie są tuczące.

Ciasto z kaszy jaglanej – kokosowy sernik

Kokosowy sernik to świetna propozycja zarówno dla osób ceniących tradycyjne smaki, jak i tych z żyłką eksperymentatora. Gdy dasz domownikom to ciasto do spróbowania, nie uwierzą, że nie ma w nim sera! Zastępuje go mleko kokosowe w puszce, z której wybieramy tylko stałą część. Do wypieku wykorzystaj mleko roślinne, jeśli w twoim domu gości weganin – zaskoczysz go pysznym ciastem. Sernik jest wyjątkowo smaczny, prosty w przygotowaniu i niskokaloryczny.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • pół szklanki miodu lub cukru
  • 1 mleczko kokosowe (z puszki wybieramy stałą część)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • żurawina

Przygotowanie: kasza jaglana musi być dobrze spłukana, by po ugotowaniu nie była  gorzka. Następnie gotujemy ją na mleku przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Musi wchłonąć całe mleko i mieć konsystencję budyniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód lub cukier, sok z cytryny, aromat waniliowy i mleczko kokosowe. Całość porządnie mieszamy, a potem blendujemy, aby masa była zupełnie gładka. Jako że do ciasta nie dodajemy jajek, bez obaw możemy spróbować, czy jest wystarczająco słodka. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę i ponownie mieszamy. Formę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej masę. By ciasto nabrało bardziej tradycyjnego wyglądu, możemy jeszcze posypać jego wierzch odrobiną wiórków. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu poczekajmy, aż sernik całkiem ostygnie, inaczej się pokruszy. Możemy udekorować go listkami mięty i żurawiną.

Czekoladowe ciasto z burakaZdrowe ciasto

Marchewka, dynia, fasola czy burak dodane do ciasta nadają mu wilgoci i pozwalają na zachowanie odpowiedniej konsystencji. Choć dla fanów tradycyjnej kuchni warzywa w słodyczach brzmią jak herezja, ich smak gubi się w natłoku innych składników, za to podkreśla delikatność wypieku. Ciasto buraczane nie tylko jest pyszne i niskokaloryczne, ale także zdrowe. Buraki znane są ze swoich właściwości krwiotwórczych i wzmacniających odporność. Za to kakao jest bogate w magnez i przeciwutleniacze. Gdy dodamy do tego wytworny smak – uzyskamy ciasto idealne.

  • 175 g mąki orkiszowej
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miodu
  • 250 g ugotowanych i zmiksowanych buraków
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
  • orzechy lub inne bakalie

Przygotowanie: buraczki, jajka, olej oraz miód blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę orkiszową, kakao  i proszek do pieczenia wsypujemy razem do oddzielnej misy. Suche i mokre składniki łączymy i mieszamy aż do momentu, gdy masa będzie jednolita. Wtedy dodajemy posiekaną czekoladę oraz orzechy. Ciasto możemy piec w temperaturze 170ºC w silikonowej, okrągłej formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Będzie gotowe po około 40 minutach, choć po tym czasie najlepiej wbić w nie drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha – ciasto jest gotowe. Miłośnicy tradycyjnych smaków mogą przełożyć ciasto kremem lub polać polewą czekoladową, ale oczywiście zwiększy to jego kaloryczność.