Sylwestrowa impreza nie może odbyć się bez pysznego jedzenia. Wtedy pojawia się pytanie, co podać, by zaskoczyć gości, ale nie spędzić całego dnia w kuchni? Prezentujemy sprawdzone pomysły na przekąski na Sylwestra. Sprawdźcie, co takiego warto podać na domówce!
Kolorowe koreczki
Składniki:
– ser żółty w kostce
– ser feta
– pomidorki koktajlowe czerwone i pomarańczowe
– oliwki zielone i czarne
– plastry boczku
– suszone śliwki
– kabanosy
– wykałaczki
Przygotowanie:
Suszone śliwki zawijamy w plastry boczku i pieczemy w piekarniku, aż boczek się zarumieni. Ser kroimy w kostkę, kabanosy na 2-3 cm kawałki. Przygotowane składniki nabijamy na wykałaczki w dowolnych kolaboracjach i układamy koreczki na tacy lub talerzu.
Rollsy z tortilli
Składniki:
– 1 opakowanie placków tortilla
– szynka konserwowa w plastrach
– 2 ogórki konserwowe
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 opakowanie kanapkowego serka śmietankowego
– majonez
– ketchup
Przygotowanie:
Majonez łączymy z odrobiną ketchupu, by powstał jasnoróżowy sos. Na dwóch plackach tortilli rozprowadzamy sos, układamy plastry szynki i pokrojone w cienkie paski ogórki. Całość zawijamy jak roladę i owijamy folią aluminiową. Tuńczyka łączymy z serkiem, rozprowadzamy masę na 2 placki i zawijamy jak roladę. Owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem, po wyciągnięciu z folii kroimy tortillę na rollsy i podajemy.
Chipsy z dipami
Składniki:
– ulubione chipsy różnej grubości
– awokado
– sok z cytryny
– sól
-pieprz
– majonez
– ketchup
– jogurt naturalny
– czosnek
Przygotowanie:
W trzech osobnych miseczkach przygotowujemy trzy różne dipy. W pierwszym obieramy awokado, dodajemy sok z ½ cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość blendujemy na gładką masę. W kolejnej miseczce łączymy majonez z ketchupem. Trzeci dip przygotowujemy z gęstego jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub czosnek granulowany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Aromatyczne tosty
– 1 opakowanie chleba tostowego
– 500 g świeżych pieczarek
– 1 duża cebula
– kostka sera żółtego
– bazylia, oregano (mieszanka ziół włoskich)
– curry
– sól, pieprz
– ketchup
– sos czosnkowy
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub cienko kroimy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Warzywa smażymy na patelni po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na tostach pieczarki, posypujemy curry i ziołami oraz startym żółtym serem. Nie przykrywamy chlebem. Pieczemy w piekarniku, aż ser zacznie się topić. Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym.
Katarzyna Antos