przekąski na Sylwestra

Sylwestrowa impreza nie może odbyć się bez pysznego jedzenia. Wtedy pojawia się pytanie, co podać, by zaskoczyć gości, ale nie spędzić całego dnia w kuchni? Prezentujemy sprawdzone pomysły na przekąski na Sylwestra. Sprawdźcie, co takiego warto podać na domówce!

Kolorowe koreczki

Składniki:

– ser żółty w kostce

– ser feta

– pomidorki koktajlowe czerwone i pomarańczowe

– oliwki zielone i czarne

– plastry boczku

– suszone śliwki

– kabanosy

– wykałaczki

Przygotowanie:

Suszone śliwki zawijamy w plastry boczku i pieczemy w piekarniku, aż boczek się zarumieni. Ser kroimy w kostkę, kabanosy na 2-3 cm kawałki. Przygotowane składniki nabijamy na wykałaczki w dowolnych kolaboracjach i układamy koreczki na tacy lub talerzu.

Rollsy z tortilli

Składniki:

– 1 opakowanie placków tortilla

– szynka konserwowa w plastrach

– 2 ogórki konserwowe

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– 1 opakowanie kanapkowego serka śmietankowego

– majonez

– ketchup

Przygotowanie:

Majonez łączymy z odrobiną ketchupu, by powstał jasnoróżowy sos. Na dwóch plackach tortilli rozprowadzamy sos, układamy plastry szynki i pokrojone w cienkie paski ogórki. Całość zawijamy jak roladę i owijamy folią aluminiową. Tuńczyka łączymy z serkiem, rozprowadzamy masę na 2 placki i zawijamy jak roladę. Owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem, po wyciągnięciu z folii kroimy tortillę na rollsy i podajemy.

Chipsy z dipami

Składniki:

– ulubione chipsy różnej grubości

awokado

– sok z cytryny

– sól

-pieprz

– majonez

– ketchup

– jogurt naturalny

– czosnek

Przygotowanie:

W trzech osobnych miseczkach przygotowujemy trzy różne dipy. W pierwszym obieramy awokado, dodajemy sok z ½ cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość blendujemy na gładką masę. W kolejnej miseczce łączymy majonez z ketchupem. Trzeci dip przygotowujemy z gęstego jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub czosnek granulowany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Aromatyczne tosty

– 1 opakowanie chleba tostowego

– 500 g świeżych pieczarek

– 1 duża cebula

– kostka sera żółtego

– bazylia, oregano (mieszanka ziół włoskich)

– curry

– sól, pieprz

– ketchup

– sos czosnkowy

Przygotowanie:

na SylwestraPieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub cienko kroimy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Warzywa smażymy na patelni po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na tostach pieczarki, posypujemy curry i ziołami oraz startym żółtym serem. Nie przykrywamy chlebem. Pieczemy w piekarniku, aż ser zacznie się topić. Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym.

Katarzyna Antos