karnawałowe przekąski

Jakie przystawki są najlepsze na imprezę? Takie, które można przygotować na szybko, nie brudząc przy tym wielu kuchennych sprzętów. Powinny być jednocześnie smaczne, nieskomplikowane i dobrze prezentować się na stole. Oto kilka wskazówek i przepisów, dzięki którym goście najedzą się do syta, a Wam zostanie jeszcze dużo czasu na fryzurę i makijaż.

„Organizując karnawałowe spotkania dla znajomych warto postawić na różnorodność. Z wieloletniego doświadczenia wiemy, że na tego typu przyjęciach znajdą się osoby o rozmaitych  preferencjach – zarówno te, które są bardzo radykalne w swojej diecie, jak także ci, którzy o żadnej diecie w swoim życiu jeszcze nie myśleli” – mówi Rafał Mróz, manager warszawskiej restauracji 2 Światy. – „Dobrze przygotować menu, które nie tylko nasyci oczy i podniebienie, ale przede wszystkim spowoduje, że goście nie będą nerwowo zastanawiać się nad tym, czego im brakuje” – dodaje.

Podjęcie decyzji, co zaserwujemy w czasie przyjęcia, może wydawać się dosyć kłopotliwe. Coraz więcej osób zwraca przecież uwagę na zdrowe odżywianie, niektórzy nie jedzą mięsa, inni unikają intensywnych przypraw. Zazwyczaj na przekąski nie chcemy również wydać fortuny. Wystarczy jednak kilka sztuczek, by zadowolić nawet najbardziej wymagających.

„W roli imprezowych zagryzek dobrze sprawdza się tzw. finger food, czyli potrawy, które można wziąć w palce i zjeść w jednym lub dwóch kęsach. Idealne będą zatem wszelkiego rodzaju szaszłyki, przekąski nabijane na wykałaczki, ciasteczka czy mini pierożki” – mówi szef kuchni z restauracji 2 Światy. Rewelacyjną opcją są również tartaletki – kruche ciasteczka, do których można nałożyć różne nadzienia i dodatki.

Jeżeli nie znamy preferencji kulinarnych swoich gości, powinniśmy przygotować bezmięsne wersje niektórych potraw – koreczki można zaserwować z serem pleśniowym, a do sosu oprócz szaszłyków z kurczaka podać chrupiące pieczywo albo warzywa. W trosce o osoby dbające o linię wystarczy zamienić majonez w sałatce na jogurt naturalny albo skropić całość sokiem z limonki – takie dodatki nadadzą potrawie smak, a nie są zbyt kaloryczne. Dobrze sprawdzą się także orzechy i suszone owoce. Do picia oprócz słodkich napojów można zaoferować gościom wodę z listkami mięty.