Kuchnia O jedzeniu

Karnawałowe szaleństwo kulinarne

karnawałowe przekąski

Jakie przystawki są najlepsze na imprezę? Takie, które można przygotować na szybko, nie brudząc przy tym wielu kuchennych sprzętów. Powinny być jednocześnie smaczne, nieskomplikowane i dobrze prezentować się na stole. Oto kilka wskazówek i przepisów, dzięki którym goście najedzą się do syta, a Wam zostanie jeszcze dużo czasu na fryzurę i makijaż.

„Organizując karnawałowe spotkania dla znajomych warto postawić na różnorodność. Z wieloletniego doświadczenia wiemy, że na tego typu przyjęciach znajdą się osoby o rozmaitych  preferencjach – zarówno te, które są bardzo radykalne w swojej diecie, jak także ci, którzy o żadnej diecie w swoim życiu jeszcze nie myśleli” – mówi Rafał Mróz, manager warszawskiej restauracji 2 Światy. – „Dobrze przygotować menu, które nie tylko nasyci oczy i podniebienie, ale przede wszystkim spowoduje, że goście nie będą nerwowo zastanawiać się nad tym, czego im brakuje” – dodaje.

Podjęcie decyzji, co zaserwujemy w czasie przyjęcia, może wydawać się dosyć kłopotliwe. Coraz więcej osób zwraca przecież uwagę na zdrowe odżywianie, niektórzy nie jedzą mięsa, inni unikają intensywnych przypraw. Zazwyczaj na przekąski nie chcemy również wydać fortuny. Wystarczy jednak kilka sztuczek, by zadowolić nawet najbardziej wymagających.

„W roli imprezowych zagryzek dobrze sprawdza się tzw. finger food, czyli potrawy, które można wziąć w palce i zjeść w jednym lub dwóch kęsach. Idealne będą zatem wszelkiego rodzaju szaszłyki, przekąski nabijane na wykałaczki, ciasteczka czy mini pierożki” – mówi szef kuchni z restauracji 2 Światy. Rewelacyjną opcją są również tartaletki – kruche ciasteczka, do których można nałożyć różne nadzienia i dodatki.

Jeżeli nie znamy preferencji kulinarnych swoich gości, powinniśmy przygotować bezmięsne wersje niektórych potraw – koreczki można zaserwować z serem pleśniowym, a do sosu oprócz szaszłyków z kurczaka podać chrupiące pieczywo albo warzywa. W trosce o osoby dbające o linię wystarczy zamienić majonez w sałatce na jogurt naturalny albo skropić całość sokiem z limonki – takie dodatki nadadzą potrawie smak, a nie są zbyt kaloryczne. Dobrze sprawdzą się także orzechy i suszone owoce. Do picia oprócz słodkich napojów można zaoferować gościom wodę z listkami mięty.

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na konkretne potrawy, szef kuchni restauracji 2 Światy poleca Wam swoje ulubione przepisy:

Roladki z wędzonym łososiem (przepis Restauracja 2 Światy)

  • 300g serka śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 4 duże tortille pszenne
  • 350 g wędzonego łososia
  • koperek i rukola do dekoracji

Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach. Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy. Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami (przepis Restauracja 2 Światy)

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
  • 4 sardele z puszki (około 15 g)
  • 15 g kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • czarny pieprz

Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.

Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem (przepis Restauracja 2 Światy)

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.

Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.

Źródło zdjęć: Restauracja 2 Światy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *