W artykułach poświęconych profilaktyce osteoporozy zaleca się picie mleka. Ten pyszny napój stanowi bogate źródło wapnia, czyli minerału wchodzącego w skład kości. Czy spożywanie mleka krowiego jest bezpieczne dla zdrowia?
Mleko wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu pod warunkiem, że nie cierpimy na nietolerancję laktozy czy alergię pokarmową. Jeśli zmagamy się z jedną ze wspomnianych przypadłości, powinniśmy poszukać innego źródła wapnia.
Nietolerancja laktozy – przyczyny
Większość dolegliwości gastrycznych, pojawiających się po spożyciu mleka, jest wywołana nietolerancją laktozy. W prawidłowych warunkach ten dwucukier ulega strawieniu. Niestety, organizm niektórych ludzi nie wytwarza laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład disacharydu obecnego w mleku.
Niedobór laktazy
Niewielu Azjatów może pochwalić się uzdolnieniami metabolicznymi, które pozwoliłyby rozłożyć laktozę na cukry proste. W związku z tym mieszkańcy tego kontynentu nie powinni spożywać mleka. Jednocześnie warto pamiętać, iż zdolność do wytwarzania laktazy zmniejsza się wraz z wiekiem.
Mleczne napoje fermentowane – zalety
Osoby, które cierpią z powodu nietolerancji laktozy, mogą spożywać mleczne napoje fermentowane. Takie wyroby jak kefir czy jogurt swój wyjątkowy smak zawdzięczają bakteriom kwasu mlekowego. Te pożyteczne mikroorganizmy wykorzystują laktozę w przemianach metabolicznych i tym samym obniżają jej stężenie w gotowym produkcie.
Alergia na białko mleka krowiego
W przypadku ludzi, zmagających się z alergią na białko mleka krowiego, sytuacja wygląda nieco inaczej. Wprawdzie proteiny ulegają denaturacji w wyniku działania wysokiej temperatury, ale niektóre z nich charakteryzują się opornością. Jedno z białek, które wchodzą w skład mleka krowiego, jest termostabilne.