Mleko kozie i owcze

Osobom, które cierpią z powodu alergii na białko mleka krowiego z pomocą przychodzą kozie i owcze produkty mleczne. Wspomniane wyroby charakteryzują się wysoką przyswajalnością, ponieważ ich skład jest wysoce zbliżony do mleka matki.

Napoje sojowe

Ludzie, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać produktów przemysłu mleczarskiego, mogą zaspokajać zapotrzebowanie na wapń w inny sposób. Ten cenny minerał znajdziemy w napojach sojowych i ryżowych.

Osteoporoza – czynniki ryzyka

Przeprowadzone badania wykazały, iż nietolerancja laktozy zwiększa ryzyko rozwoju osteoporozy, czyli choroby charakteryzującej się postępującym ubytkiem masy kostnej. Tej przypadłości często towarzyszą biegunki, które przyczyniają się do ubytku elektrolitów, w tym jonów wapnia. Ich niedobór odbija się negatywnie na wytrzymałości mechanicznej kości.

Osoby, które podejrzewają u siebie nietolerancję laktozy, powinny sięgać po mleczne produkty fermentowane lub napoje sojowe. Stanowią one bogate źródło wapnia, ale nie zawierają problematycznego dwucukru.