Japończycy żyją dość długo, co zawdzięczają zdrowej diecie. Dieta japońska jest coraz bardziej popularna. Świeże i wartościowe produkty to najlepsze, co możemy zafundować swojemu organizmowi. Dlaczego warto stosować dietę japońską?
Kuchnia japońska
Miłośnicy kuchni japońskiej doskonale wiedzą, że charakteryzuje się ona przede wszystkim zdrowymi i świeżymi produktami. Mięso to jej rzadki element. W kuchni japońskiej króluje ryż, ryby, tofu, soja czy glony. Nie brakuje w niej wyrazistych smaków, które zapewniają rozmaite sosy, czy charakterystyczny chrzan wasabi. Produkty tej kuchni są dostępne w wielu sklepach z żywnością. Nawet w supermarketach dostaniemy oryginalny, zielony chrzan wasabi czy olej sezamowy, równie chętnie i często wykorzystywany przez Japończyków. Kuchnia japońska z pewnością wyróżnia się swoim smakiem na mapie kulinarnej świata. Zamiast ziemniaków, Japończycy wybierają ryż, a japońskie grzyby dodają potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, który z naszymi prawdziwkami i borowikami nie ma zbyt wiele wspólnego. Bez wątpienia warto spróbować potraw tej kuchni, by zrozumieć, dlaczego zachwyca się nią cały świat.
Naturalne produkty
Kuchnia japońska to przede wszystkim naturalność, nie tylko w produktach ale i ich smaku. Im mniej przetworzone produkty, tym więcej cennych składników odżywczych, dlatego Japończycy dbają o to, by podawać świeże składniki, nie poddawane długiemu gotowaniu czy pieczeniu. Głównym składnikiem diety są ryby, jedzone najczęściej na surowo. Pozwala to zachować ich pełny smak oraz wszelkie cenne substancje, takie jak witaminy i mikroelementy. W przypadku gotowania dań, trwa ono zazwyczaj bardzo krótko. Większość produktów jest grillowanych. Przyprawy są dawkowane ostrożnie, w imię zasady naturalnego i świeżego smaku. Nie mogą zmienić smaku potrawy i pozbawić ją wszelkich walorów. Ważnym elementem diety japońskiej są warzywa, koniecznie półtwarde i chrupiące. Najczęściej stosowanymi produktami jest biała rzepa, kapusta pekińska, marchew czy cebula. Często wykorzystuje się kiszonki, które wzmacniają odporność, niwelując ilość szkodliwych bakterii w organizmie.
Estetyka i smak
Istotną częścią diety japońskiej jest sama prezentacja potrawy. Zachowanie estetyki ma duże znaczenie dla kuchni japońskiej. Odpowiednie ułożenie składników dania na talerzy oraz oryginalność to wyznaczniki tej ciekawej kuchni. Każde danie charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego poszczególne elementy muszą do siebie idealnie pasować. Lekkostrawne i niskokaloryczne potrawy maja wiele zalet, dlatego dieta japońska jest polecana osobom, pragnącym zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę.
Katarzyna Antos