Poradnik pacjentki Zdrowie

Curry przeciw chorobie Alzheimera

Dodawanie do potraw przyprawy curry obniża ryzyko rozwoju choroby Azheimera i zaburzeń pamięci. Wystarczą trzy posiłki z curry tygodniowo, aby ustrzec się ciężkiej choroby!

Dodawanie do potraw przyprawy curry obniża ryzyko rozwoju choroby Azheimera i zaburzeń pamięci. Wystarczą trzy posiłki z curry tygodniowo, aby ustrzec się ciężkiej choroby!

Co kryje w sobie curry?

Curry to indyjska przyprawa, która od lat jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi przyspiesza przemianę materii, działa przeciwutleniająco, antybakteryjnie i łagodzi dolegliwości skórne.

Na dodatek dzięki zawartości kurkuminy, która zapobiega odkładaniu się w naczyniach krwionośnych blaszek amyloidowych, curry okazało się skutecznym remedium na chorobę Alzheimera!

Jak odkryto curry?

Wśród Hindusów choroba Alzheimera oraz demencja starcza niemal nie występują. Naukowcy, zainteresowani tym zjawiskiem, zaczęli badać hinduskie społeczeństwo. Okazało się, że za ich dobre zdrowie w dużej mierze odpowiada dieta. A konkretnie – przyprawa curry, której w Indiach spożywa się bardzo dużo.

Nie trzeba jednak do każdego dania dodawać hinduskiej przyprawy, by poprawić swoje zdrowie. Już trzy posiłki tygodniowo z curry wystarczą, aby profilaktycznie zapobiegać Alzheimerowi.

Czy curry leczy Alzheimera?

Nie ma jeszcze żadnych danych na temat leczenia przyprawą curry osób już chorujących na Alzheimera i demencję starczą.

Jedyną pozytywną wiadomością jest fakt, że curry potrafi zapobiec odkładaniu się blaszek amyloidowych, które są przyczyną występowania choroby Alzheimera. A więc hinduska przyprawa nie leczy samej choroby, ale nie dopuszcza do jej rozwoju, więc może być stosowana w profilaktyce Alzheimera.

Jak przebiega choroba Alzheimera?

Alzheimer to choroba, która ujawnia się po 65. roku życia. Objawia się coraz słabszą pamięcią, trudnościami w koncentracji, zaburzeniami orientacji, a w końcu zmianą osobowości i brakiem funkcji poznawczych.

Chory na Alzheimera może nie poznawać najbliższych, mieć problem z trafieniem do domu, a w późniejszym stadium – nie rozpoznawać przedmiotów, czy nawet stracić zdolność do jasnego formułowania zdań oraz podstawowych czynności, jak ubieranie się, jedzenie.

Alzheimer to ciężka choroba, której boi się wielu starszych ludzi, dlatego każdy sposób na uniknięcie tego schorzenia jest bardzo cenny.

Testy nad zastosowaniem curry w leczeniu i profilaktyce chorób wieku starczego wciąż trwają. Możemy mieć tylko nadzieję, że wkrótce świat obiegnie wspaniała wiadomość o odkryciu skutecznego lekarstwa na chorobę Alzheimera.

Monika Witczak

Komentarze (3)

filodendron 2

4 lata temu

Moja rodzina i ja bardzo lubimy tę przyprawę do mięs, ryż z curry wygląda świetnie kolorystycznie no i jest zdrowy.

sirena46

4 lata temu

Od dzisiaj curry będzie częściej gościć w mojej kuchni. Może wkrótce się okaże , że faktycznie curry leczy chorobę Alzheimera, oby 🙂

eve

4 lata temu

to jest bardzo smaczna przyprawa o slodkawym smaczku ,moj syn lubi piers z kurczaka w otoczce z curry,bedzie dlugo zdrowy!

Zostaw komentarz