Dodawanie do potraw przyprawy curry obniża ryzyko rozwoju choroby Azheimera i zaburzeń pamięci. Wystarczą trzy posiłki z curry tygodniowo, aby ustrzec się ciężkiej choroby!
Co kryje w sobie curry?
Curry to indyjska przyprawa, która od lat jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi przyspiesza przemianę materii, działa przeciwutleniająco, antybakteryjnie i łagodzi dolegliwości skórne.
Na dodatek dzięki zawartości kurkuminy, która zapobiega odkładaniu się w naczyniach krwionośnych blaszek amyloidowych, curry okazało się skutecznym remedium na chorobę Alzheimera!
Jak odkryto curry?
Wśród Hindusów choroba Alzheimera oraz demencja starcza niemal nie występują. Naukowcy, zainteresowani tym zjawiskiem, zaczęli badać hinduskie społeczeństwo. Okazało się, że za ich dobre zdrowie w dużej mierze odpowiada dieta. A konkretnie – przyprawa curry, której w Indiach spożywa się bardzo dużo.
Nie trzeba jednak do każdego dania dodawać hinduskiej przyprawy, by poprawić swoje zdrowie. Już trzy posiłki tygodniowo z curry wystarczą, aby profilaktycznie zapobiegać Alzheimerowi.