Mleczko kokosowe czy woda są nam doskonale znane. Ale nie każdy wie, że równie cenny jest cukier kokosowy. Poznajmy jego właściwości i zastosowanie.
Cukier kokosowy
Produkowany z palmy kokosowej cukier, jest w wielu krajach uznawany za naturalną substancję słodzącą. W wyglądzie przypomina znany nam cukier brązowy. Ma słodki smak i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż wiele innych substancji słodzących. Cukier kokosowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego cukru białego, którego wiele z nas nadużywa w swojej kuchni. W sklepach ekologicznych jest dostępny w formie kostek, granulek lub syropu. Ma charakterystyczny smak i zapach, któremu trudno się oprzeć.
Właściwości
Oprócz tego, że cukier kokosowy jest substancja słodzącą, dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych pierwiastków i witamin. W jego składzie znajdziemy potas, cynk, magnez i żelazo. Witamina C oraz te z grupy B, to także składniki tej naturalnej substancji słodzącej. Smak cukru zawdzięczamy sacharozie, glukozie i fruktozie. Cukier palmowy pozyskuje się z pąków kwiatowych rośliny, dzięki czemu, znajdziemy w nim przeciwutleniacze, aminokwasy, oraz dobroczynne enzymy, szczególnie dla osób z cukrzycą. Nie zawiera barwników, więc nie ma obawy o jakiekolwiek chemiczne związki, które mogłyby się w nim znaleźć. Niski indeks glikemiczny pozwala na stosowanie go przez diabetyków. Po jego spożyciu nie zaobserwujemy nagłych skoków glukozy we krwi.
Zastosowanie
Cukier kokosowy, z powodzeniem może być stosowany jako słodzik, w szczególności przez chorych na cukrzycę typu 1. i 2. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ doskonale nadaje się do wyrobów cukierniczych i różnego rodzaju potraw. Jego słodki, karmelowo-kokosowy smak nadaje daniom niepowtarzalnego smaku. Cukier z palmy kokosowej zastąpi nam tradycyjny cukier bały czy sztuczne i niezdrowe słodziki. Możemy go podgrzewać, więc dodamy go do ciasta, kawy czy herbaty. Stanowi doskonałe źródło cennych składników dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie życia, bez odrobiny słodyczy. Idealnie komponuje się nie tylko z deserami, ale także z pikantnymi daniami kuchni orientalnej. To doskonały dodatek do curry czy słodko-kwaśnych sosów. Oprócz właściwości kulinarnych, cukier kokosowy możemy wykorzystać jako odświeżacz powietrza. Podgrzany na talerzyku cukier, szybko uwiedzie nas swoim pięknym aromatem. Z powodzeniem wykorzystamy go także w leczeniu gardła, ponieważ ma działanie wykrztuśne. To zdrowy i ekologiczny produkt, więc przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi fit życia.
Katarzyna Antos