Latem częściej spożywamy lekkie śniadania. Mając pod dostatkiem sezonowych owoców, możemy wyczarować pyszny posiłek, na dobry początek dnia. Owocowe śniadanie to idealna propozycja na letni poranek, którą warto przygotować dla siebie oraz bliskich.
Owocowe śniadanie
Sezon letni przynosi nam w darze pyszne owoce. Maliny, jagody, porzeczki, morele czy brzoskwinie, to tylko niektóre z owców, idealnych na śniadanie. Z powodzeniem kupimy jena pobliskim targowisku czy zerwiemy z własnej działki lub ogrodu. Z pomocą słodkich owoców i kilku dodatków przyrządzimy owocowe śniadanie – idealne na letni poranek.
Mleczno-owocowa uczta
Składniki:
- 125 ml mleka
- 1 banan
- 150 g truskawek
- 15 orzechów nerkowca
- wiórki kokosowe/płatki owsiane
Przygotowanie:
Owoce kroimy według uznania i wrzucamy do miseczki. Dodajemy do nich orzechy nerkowca. Całość zalewamy mlekiem i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami owsianymi.
Letnie muesli
Składniki:
- ulubiona mieszanka muesli
- żurawina suszona
- jogurt naturalnych
- borówka amerykańska
Przygotowanie:
Do miseczki lub kubka wsypujemy muesli, dodajemy garść żurawiny i jogurt naturalny. Całość mieszamy a na wierzchu układamy borówki.
Malinowy deser śniadaniowy
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jagód
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 370 g jogurty naturalnego
- 2 łyżki białej czekolady
Przygotowanie:
Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Resztę składników, czyli maliny, jagody, jogurt i płatki, oprócz czekolady, blendujemy na gładką masę. Mus chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny. Po tym czasie ozdabiamy go świeżymy owocami i rozpuszczoną lub startą czekoladą.
Malinowe smoothie
Składniki:
- 150 g malin
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy. Smoothie przelewamy do wysokich szklanek. Podajemy schłodzone.
Pieczone morele
Składniki:
- 450 g moreli
- 3 łyżki brązowego cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- świeży tymianek lub rozmaryn
- 4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Morele przekrajmy na połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy morele sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz ziołami. Morele pieczemy ok. 5 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej podać je z serkiem lub gęstym jogurtem, polane na wierzchu miodem.
Katarzyna Antos