M jak miód

Miód jest naturalnym, słodkim i najbardziej znanym produktem spożywczym wytwarzanym przez pszczoły. Ten smakołyk powstaje ze spadzi, nektaru lub z obu tych surowców. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.

M jak mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół-robotnic. To dość gęsta substancja o szaro-kremowej barwie, cierpko-kwaśnym smaku i trudnym do określenia zapachu. W skład mleczka pszczelego wchodzi woda, białko, tłuszcze, cukry i składniki mineralne. Ten naturalny produkt jest wykorzystywany w branży kosmetycznej.

P jak pierzga

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół. Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Pierzga działa wzmacniająco i regenerująco np. po przebytych operacjach, wzmacnia układ nerwowy, reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Równolegle działa ochronnie i odtruwająco.

P jak propolis

Propolis to substancja, która wzmacnia konstrukcję ula, a także zabezpiecza i uszczelnia jego wnętrze przed rozwojem niechcianych drobnoustrojów. Ten naturalny produkt znalazł też zastosowanie w medycynie. Preparaty, które go zawierają, wspomagają leczenie wielu chorób, m.in. ropnego zapalenia skóry, odleżyn, owrzodzeń, czyraków czy egzem. Pomaga również w leczeniu zapaleń pochwy i szyjki macicy, w dolegliwościach przewodu pokarmowego, w leczeniu chorób układu oddechowego i moczowo-płciowego.