Wraz z nadejściem wiosny pojawiły się pierwsze, świeże zioła. Jakie zioła możemy znaleźć o tej porze roku? Do czego stosujemy młode, wiosenne rośliny?

Wystarczą pierwsze promienie wiosennego słońca, by bujnie rozkwitły lasy, pola i łąki. Wśród obfitości świeżej zieleni, natura skrywa dar, który jest nam wielką pomocą w kuchni i w domowej apteczce. Zioła. Za jakimi roślinami warto rozejrzeć się wczesną wiosną?

Pokrzywa – źródło zdrowia

Pokrzywa pospolita jest nazywana “zieloną krwią” ze względu na swoje właściwości regenerujące, oczyszczające i krwiotwórcze. Pomaga na niezliczoną ilość schorzeń: układu moczowego, pokarmowego, wydalniczego, a także poprawia wygląd skóry, włosów i wspomaga odchudzanie. Największe walory posiadają młode pędy pokrzyw, zbierane w maju i czerwcu.

Można z nich przyrządzać koktajle oczyszczające, przepuszczając świeże liście przez sokowirówkę. Pokrzywę można również wykorzystać jako składnik sałatki, omleta albo zrobić z niej nalewkę.

Mniszek – niepozorny lekarz

Mniszek lekarski, czyli pospolity dmuchawiec, od wieków jest wykorzystywany w przygotowywaniu naturalnych preparatów leczniczych. Polepsza trawienie, działa moczopędnie i żółciopędnie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, zwiększa ilość pokarmu u młodych matek.