kanapki

Wiosna to okazja do zmiany swojego odżywiania. Wiosenne kanapki z powodzeniem zastąpią nam nudne śniadania i kolacje. Kolorowe warzywa dodadzą nam energii i nacieszą oczy. Przygotowanie zdrowych i smacznych kanapek nie zajmie nam dużo czasu, a efekt będzie zachwycający.

Wiosenne kanapki czyli wiosna na talerzu

Kanapki to jedna z najpopularniejszych form śniadania czy kolacji. Łatwo je przygotować. Wystarczy pieczywo i dodatki, a tych mamy nieograniczony wybór. Na polskich stołach króluje szynka i ser. To najczęściej wybierane składniki kanapek. Ale przecież jest tyle zdrowych warzyw, z których możemy przygotować pyszne pasty. Wiosenne kanapki nie muszą być nudne. Odrobina kreatywności zamieni zwykły posiłek w smakowitą ucztę, nie tylko dla naszego żołądka.

Kanapki z zieloną pastą kanapkową

Składniki:
3 dojrzałe awokado
20 dag startego parmezanu
1/2 puszki zielonego groszku
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
6 jaj przepiórczych
10 listków bazylii
kilka listków mięty
6 jaj przepiórczych
sól i pieprz
ulubione pieczywo

Przygotowanie:
Groszek odsączamy z zalewy i wsypujemy do miski. Dodajemy awokado, starty ser i zioła. Do składników dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Pastę blendujemy i odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sadzone jajka przepiórcze. Smażymy je na patelni, aż się zarumienią. Ulubione pieczywo smarujemy zieloną pastą. Na wierzch układamy jajka sadzone i kanapki gotowe.

Kanapki caprese

Składniki:
duży pomidor
ser mozarella
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
zioła włoskie
sól
ciabatta

Przygotowanie:
Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Ciabattę przekrawamy wzdłuż. Na połówkach układamy na przemian plastry sera i pomidora. Z oliwy i ziół przygotowujemy sos. Polewamy nim kanapki i posypujemy listkami bazylii. Tak przygotowane kanapki możemy również zapiec w piekarniku.
Kanapki z wędzonym łososiem na sałacie

Składniki:
masło
wędzony łosoś
sałata
szczypiorek
ulubione bułki

Przygotowanie:
Bułki przekrawamy i smarujemy masłem. Układamy na nie listki salaty. Na sałacie nakładamy łososia. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Kanapki z pastą twarogową

wiosenne kanapki

Składniki:
chudy twaróg w kostce
2 łyżki greckiego jogurtu
papryka żółta lub pomarańczowa
sól morska
pieprz ziołowy
koperek
świeża bazylia
pieczywo wieloziarniste

Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sera oraz jogurtu. Do pasty dodajemy posiekany koperek i przyprawy. Całość mieszamy. Pastą smarujemy wieloziarniste pieczywo. Kanapki dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Katarzyna Antos