przepisy-na-potrawy-z-awokado

Awokado to cenne źródło zdrowych składników. Poznajcie przepisy na pyszne  potrawy z awokado.

Zielony owoc

Awokado to owoc, który przypomina wyglądem gruszkę. Ma grubą zieloną skórkę, która skrywa kremowy, jasnozielony miąższ. Choć okres jego dojrzewania jest dość długi, warto czekać, ponieważ awokado jest bogatym źródłem tłuszczy i witamin.

Przepisy na potrawy z awokado

Tłuszcze zawarte w awokado są bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Do tego duża ilość składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki temu, awokado jest produktem bardzo chętnie wykorzystywanym w sztuce kulinarnej. W domowym zaciszy także przygotujemy pyszne potrawy, z jego użyciem. Pomogą nam w tym przepisy na potrawy z awokado.

Domowe guacamole

Składniki:
3 sztuki awokado
1 pomidor
1 czerwona cebula
1 limonka
świeże lub suszone chili
natka kolendry
chipsy nachos
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, Awokado przekrajmy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy i kroimy miąższ. W misce łączymy wszystkie składniki, dodatkowo rozdrabniając je widelcem. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy.
Guacamole smakuje idealnie z nachosami, tortillą lub świeżym pieczywem.

Faszerowane jajka

Składniki:
6 jajek
1 awokado
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
1 marynowana papryczka jalapeno
szczypiorek, kolendra
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka. Awokado przekrawamy na pół, przekręcamy i wyjmujemy pestkę. Cały miąższ wydrążamy do miseczki. Kroimy miąższ i skrapiamy sokiem z cytryny. Papryczkę drobno kroimy i dodajemy do awokado. Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy do nich awokado z papryką, posiekany szczypiorek i kolendrę. Przyprawiamy nadzienie solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełniamy połówki białek. Możemy udekorować je odrobiną szczypiorku lub kolendry.
Faszerowane jajka będą świetną przystawką. Takie danie sprawdzi się na okolicznościowych uroczystościach i rodzinnych imprezach.