Zdrowe odżywianie wcale nie musi nadwyrężyć naszego portfela. Wystarczy, że sięgniemy po produkty, które dostarczą nam cennych składników odżywczych, ale nie kosztują majątku. Tanie i zdrowe odżywianie jest możliwe!
Zdrowe odżywianie
Wartościowa i przede wszystkim zdrowa dieta kojarzy nam się z drogimi produktami. Wymyślne nasiona, olej kokosowy, przyprawy o tajemniczych nazwach, jarmuż i inne tego typu składniki kuszą z półek ze zdrową żywnością. Faktem jest, że nie należą one do najtańszych produktów spożywczych. Ale zdrowa dieta wcale nie musi pochłonąć większości naszego budżetu. Równie dobrze możemy odżywiać się tanio, a także zdrowo i smacznie. Podstawą jest dobór właściwych składników, które są powszechnie dostępne i niedrogie.
Tanie a pożywne śniadanie
Najzdrowszym śniadaniem jest owsianka. Wystarczy paczka płatków owsianych, woda czy mleko. Takie śniadanie przygotujemy błyskawicznie, nawet spiesząc się do szkoły czy do pracy. Owsiankę możemy ubogacić, dodając do niej suszone owoce, orzechy czy domowej roboty sok. Ile pomysłów, tyle wersji naszej zdrowej owsianki. Dla odmiany polecamy zaś alternatywę, w formie płatków ryżowych. Płatki owsiane dostaniemy za grosze w każdym supermarkecie czy lokalnym sklepie spożywczym. Dla tych, którzy nieszczególnie przepadają za owsianką, mamy inną propozycję. Kanapki to tradycyjny pomysł na pożywne śniadanie. Warto przygotować do nich pastę jajeczną lub pastę z awokado. Domowa pasta wystarczy nam na kilka śniadań czy nawet kolacji, więc z pewnością zaoszczędzimy pieniądze i będziemy zdrowsi jedząc naturalne produkty niż sklepową chemię.
Pyszny obiad na każdą kieszeń
Pyszny i zdrowy obiad, a w dodatku niedrogi? Wszystko jest możliwe! Na obiad odpowiednia będzie sałatka, składająca się z sałaty, ulubionych warzyw oraz innych składników, tego co akurat mamy w lodówce. Jajka, pomidory, ogórki, kukurydza – z rożnych składników przygotujemy pyszne sałatki. Każdego dnia możemy jeść inną kolorową i zdrową kompozycję. Tani obiad na ciepło także uda nam się przygotować za grosze. Wystarczy ugotować ryż, kaszę, kuskus, jaglaną, bulgur czy inną i dodać do niej podsmażone warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Takie danie nasyci nas i dostarczy zdrowych substancji odżywczych. Tanią wersją obiadową będą też wszelkiego rodzaju zupy. Gotując więcej, oszczędzamy cenny czas i pieniądze, bo zupa może być naprawdę sycącym daniem. Z dodatkiem warzyw i odpowiednich przypraw stanie się smaczną potrawą.
Niektóre ze składników, takie jak awokado czy kasza bulgur mogą wydać się droższymi produktami. Jednak opakowanie kaszy wystarczy nam na przygotowanie kilku obiadów, a z awokado zrobimy pastę na dwa dni. Dieta oparta na warzywach na pewno nie nadwyręży naszego budżetu. Stosując zdrowy jadłospis, nasz organizm poczuje się lepiej, a my już nie sięgniemy po gotowe i niezdrowe jedzenie.
Katarzyna Antos