superfoods 2016

W 2016 roku superfoods zawładnęło światem nie tylko Instagrama. Świat oszalał na punkcie zdrowego jedzenia. Trendy zmieniają się co roku także w żywieniu. Dla jakiego superfoods straciliśmy głowę w 2016 roku?

Superfoods na talerzu i na zdjęciu

Moda na selfie nikogo już nie dziwi, podobnie jak zdjęcia jedzenia, które publikowane są w sieci. Kolorowe kompozycje od razu wywołują wilczy apetyt. Od samego patrzenia stajemy się głodni. Superfoods to zdrowe jedzenie, które pokochały miliony, o czym świadczą niezliczone ilości zdjęć. W 2016 roku prym wiodły produkty, które bez wątpienia są zdrowe i w dodatku smaczne. Nic dziwnego, że tak mocno wpisały się w żywieniową modę. Jakie produkty pokochaliśmy?

Awokado

owoc awokadoAwokado bez wątpienia królowało w 2016 roku. I to pod każdą postacią. Charakterystyczny zielony owoc jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne tłuszcze, witaminę E, błonnik, kwas foliowy i inne substancje odżywcze. Jest wartościowym składnikiem zdrowej diety. Awokado doskonale komponuje się z różnymi smakami. Może być elementem kanapki, hamburgera czy sałatki, choć to właśnie na kanapkach, w formie plastrów czy past ma największe wzięcie. W przyszłym roku z pewnością nie zabraknie tego superfoods na naszych talerzach.

Bataty

Bataty to słodkie ziemniaki, które choć mają specyficzny smak, znalazły miliony wielbicieli. Frytki z batatów to prawdziwy hit. Nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe, o ile przygotujemy je w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Dostarczą organizmowi luteiny, które wzmacnia wzrok. Ich jedzenie może przyczynić się do spadku ryzyka rozwoju chorób serca. Nic, tylko jeść słodkie ziemniaki, w końcu to superfoods.

Makaron z cukinii

Zoodles, czyli makaron z cukinii to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnego makaronu. Przygotowujemy go szybko i łatwo, a smakuje obłędnie. W dodatku jest zdrowy. Makaron z cukinii możemy połączyć z dowolnym, ulubionym sosem, innymi warzywami czy mięsem. Możliwości podania zoodles są wręcz nieograniczone.

Matcha

zielona herbataNie od dziś wiemy, że zielona herbata jest zdrowa, działa nawet antyrakowo. Matcha jest jej sproszkowaną postacią, używaną do przygotowania wszelkiego rodzaju napojów, kawy, koktajli czy deserów. W 2016 roku pojawiła się nawet pod postacią lodów. Antyoksydanty zdecydowanie przekonują nas do wprowadzenia matchy do menu.

Jarmuż

Jarmuż jako zielone warzywo zagościł w naszej kuchni. Rok 2016 to jego wielki powrót. Z jarmużu przygotujemy pyszne smoothies. Zielone liście są źródłem wielu soli mineralnych, witamin oraz błonnika. W zdrowej diecie,nie tylko tej modnej, nie powinno zabraknąć jarmużu, który jest nawet dostępny w popularnych sieciach supermarketów.

Katarzyna Antos