Porady Zdrowie

Słodkości dla diabetyka

Panuje powszechne przekonanie, że osoby cierpiące z powodu cukrzycy powinny jak ognia unikać słodyczy. Niewielu jednak wie, ze podejście diabetyków wcale nie jest aż tak rygorystyczne.

Panuje powszechne przekonanie, że osoby cierpiące z powodu cukrzycy powinny jak ognia unikać słodyczy. Niewielu jednak wie, ze podejście diabetyków wcale nie jest aż tak rygorystyczne.

Owszem muszą oni bardzo na siebie uważać i wiadomym jest, ze nie zjedzą na raz wielkiego kawałka torty czekoladowego, ale nie oznacza to , że od czasu do czasu nie pozwalają sobie oni na drobne szaleństwa. Wręcz przeciwnie! Robią to jednak w bardzo przemyślany i kontrolowany sposób.

Gorzka czekolada

Osoby chore na cukrzycę przy komponowaniu menu korzystają z IG, czyli indeksu glikemicznego. Jest to skala, która określa wzrost poziomu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu. Właśnie dlatego gorzka czekolada jest polecana wszystkim łakomczuchom, bowiem jej IG wynosi jedynie 22. W przypadku innych rodzajów czekolad wartość ta kształtuje się na poziomie 44-50 IG.

Jedzenie czekolady stymuluje produkcję endorfin, poprawia samopoczucie oraz jest źródłem polifenoli, antyoksydantów, magnezu, żelaza i potasu, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Dlatego warto co kilka dni skusić się na kilka małych kosteczek tego przysmaku.

Produkty dla diabetyków

Na runku istnieje wiele produktów począwszy od wyżej wspomnianych czekolad, aż po miody, dżemy, marmolady, które są przeznaczone specjalnie dla diabetyków. Jak odróżnić je od „zwykłego” jedzenia? Wystarczy przeczytać informacje na opakowaniu. Z reguły są one specjalnie oznakowane a w dużych marketach umieszczane specjalnie w jednym konkretnym miejscu.

Przygotuj coś własnoręcznie

Najlepszym rozwiązaniem wydaje się przygotowanie łakoci samemu. Dzięki temu będziemy dokładnie wiedzieć jakich produktów użyliśmy, w jakiej ilości, określimy z wielką precyzją ich kaloryczność oraz ilość cukru na porcję, a także… stworzymy je z naszych ulubionych składników! Przekładane wafle, pyszne kruche ciasteczka czy też rogaliki mogą bez przeszkód od czasu do czasu pojawić się na naszych stołach. W Internecie znajduje się bardzo wiele przepisów na łakocie przeznaczone dla osób cierpiących z powodu cukrzycy. Poszukajmy tam inspiracji!

Ciekawe przekąski

Alternatywnym pomysłem na stworzenie smacznej i zdrowej przekąski, która z powodzeniem może zastąpić lekki posiłek, jest przygotowanie np. warzywnego ciasta! Jest to najczęściej biszkopt z dodatkiem bakalii, który powstał na bazie warzyw takich jak marchewka, cukinia lub szpinak.

Jako cukrzycy nie powinniśmy dodawać do niego cukru. Warzywa te same w sobie posiadają go w odpowiedniej ilości. Jeśli już koniecznie chcemy „dosłodzić” nasz wypiek, dodajmy do niego niewielką ilość słodziku. Przygotowując taki biszkopt warto również mąkę pszenną zamienić na zdrowszą kukurydzianą lub ryżową. W ten sposób uzyskamy niezwykły kolor oraz aromat.

Diabetyk na mieście

Wiele restauracji oraz kawiarni wychodzi naprzeciw oczekiwaniom diabetyków. Właściciele oraz obsługa dba o to, aby w ich menu na dany dzień zawsze pojawiła się choć jedna propozycja dla diabetyków. Dzięki temu podczas wyjścia ze znajomymi nie musimy zamartwiać się o to co będziemy jeść lub też patrzeć z utęsknieniem na pałaszowane przez bliskich kawałki ciasta. Sami również pozwolić możemy sobie na odrobinę szaleństwa!
Należy jednak przypomnieć, że słynne „od czasu do czasu”, nie oznacza „co drugi dzień”. W ten sposób ogromnie szkodzimy swojemu zdrowiu. Słodkie przyjemności powinniśmy serwować w naszym menu raz na 1,5 – 2 tygodni.

Natalia Herzog

Komentarze (3)

eve

7 lat temu

ja słyszlam o cukrze borzowym ksylolit dostepny w biedronce ,oraz slodziku naturalnym Stevia ze to zdrowe sama mam podwyzszony cukier i musze tego uzywac

filodendron 2

7 lat temu

A mój mąż diabetyk jak na złość lubi mleczną czekoladę 🙁 . Byłam z nim na zebraniu diabetyków i tam lekarz powiedział ,że można jesć wszystko jak sie jest własciwie leczonym.

pati25

7 lat temu

Pożytecznne rady dla diabetyków.Ja sama,chociaż nie jestem chora na cukrzycę jem gorzką czekoladę .Ograniczam słodkości.

Zostaw komentarz