dyniowy krem

Jesień ma wiele smaków, ale najbardziej charakterystyczny gwarantuje nam pyszna dynia. Nasze przepisy na dyniowy krem z pestkami dyni zachwycą każdego miłośnika dobrego smaku.

Bogactwo dyni

Nie wszyscy są przekonani do dyni, a to naprawdę bardzo wartościowy owoc. Nie dość, że doskonale komponuje się z różnymi smakami i składnikami, jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W sezonie jesiennym dynie znajdziemy w każdym sklepie spożywczym i na lokalnych targowiskach. Przepisy na dyniowy krem z pestkami dyni to alternatywa dla tradycyjnych zup. Pora więc zdobyć dynię i przygotować pyszne zupy!

Zupa dyniowa z pestkami dyni

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 pomidor
  • 500 g upieczonej dyni
  • 500 ml bulionu
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • pestki dyni
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy na oleju pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Następnie dodajemy kmin, paprykę i obrany oraz pokrojony w kostkę pomidor. Po 2 minutach dodajemy dynię i podgrzewamy. Do garnka wlewamy bulion, migdały i wszystko blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pestkami dyni.

Krem z dyni

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 l bulionu cielęcego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g pestek dyni
  • cukier
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie miksujemy zupę i zaprawiamy ją śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i pozostałymi przyprawami. Zupę krem z dyni podajemy z uprażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym.

Dyniowa zupa z grzankami i pestkami

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 300 g dyni
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • pestki dyni
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
  • cynamon
  • starty imbir
  • bułka pszenna
  • olej

Przygotowanie:

Dynię obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy w rosole do miękkości. Następnie blendujemy zupę na gładki krem. Po zagotowaniu, zaprawiamy zupę śmietaną i mąką oraz dodajemy przyprawy do smaku. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną na grzanki bułkę pszenną. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy grzanki i posypujemy ją pestkami dyni.

Imbirowo – dyniowy krem z pestkami dyni

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 0,5 korzenia selera
  • 0,5 selera naciowego
  • kawałek pora
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 l zimnej wody
  • 250 ml mleka 2%
  • pestki dyni
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:

zupa dyniowaSelera naciowego kroimy, część zostawiamy jako dodatek do zupy. Imbir drobno siekamy. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. W garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę i pora. Do podsmażonych warzyw dodajemy resztę naszych warzywnych składników i imbir. Po 5 minutach smażenia dodajemy dynię i zalewamy całość bulionem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, wszystko blendujemy. Do zupy wlewamy mleko i ponownie ją zagotowujemy. Gotowy krem z dyni podajemy posypany pestkami dyni, z dodatkiem oleju z pestek dyni i selerem naciowym.

Katarzyna Antos