Kuchnia Najnowsze

Owoce i warzywa, które mogą zatruć

owoce

Uwielbiamy owoce i warzywa. W sezonie wiosenno-letnim jemy ich znacznie więcej. Spożywanie niektórych z nich może być jednak zagrożeniem dla naszego zdrowia.

Groźne warzywa i owoce

Warzywa i owoce mogą powodować zatrucia pokarmowe, niezależnie od tego jak je przygotujemy i czy poddamy je obróbce termicznej. Przyczyn szuka się w bakteriach, wirusach oraz pasożytach, które mogą znajdować się na tak lubianych przez nas produktach. Owoce i warzywa powodują znacznie więcej zatruć pokarmowych niż mięso. Szkodliwe bakterie rozwijają się także w tkankach roślin, więc samo ich umycie nie uchroni nas przed chorobami.

Objawy zakażeń pokarmowych

Do najczęstszych objawów, wywoływanych przez warzywa i owoce są biegunki i wymioty. Przy nasilonych objawach należy udać się do lekarza. Bardzo łatwo o zatrucie przy nieodpowiedniej higienie. Narażeni na zakażenia pokarmowe są często podróżni, którzy zapominają o myciu rąk, oraz produktów przed ich spożyciem.

Ochrona przed zatruciemwarzywa

Bardzo ważne jest utrzymanie właściwej higieny. Częste mycie rąk, szczególnie przed jedzeniem oraz mycie warzyw i owoców powinno być naszym nawykiem. O prawidłowym przechowywaniu produktów również należy pamiętać. W upalne dni sprawdzajmy świeżość produktów, ponieważ w tym okresie szybciej mogą rozwijać się na nich wszelkie bakterie. Warto wybierać także ekologiczne warzywa i owoce, których na rynku jest pod dostatkiem. W letnim sezonie można wyhodować także własne rośliny, w przydomowym ogródku czy na działce. Takie będą zdecydowanie zdrowsze od tych, dostępnych w supermarketach.

Owoce i warzywa są bogactwem cennych i zdrowych składników odżywczych. Nie może zabraknąć ich w naszej diecie. Pamiętajmy jednak o tych kilku ważnych zasadach, a unikniemy niepotrzebnych zatruć pokarmowych.

Komentarze (6)

drobina

8 lat temu

Owoce i warzywa kupuję sporadycznie, bo mam działkę, na której ich nie brakuje. Zawsze mam pewność, że są zdrowe i swieże.

filodendron 2

8 lat temu

Najgorsze są trucizny , które są wewnatrz owoców czy jarzyn, tego się nie dowiemy ,musimy ryzykować, np. koleżanka mówiła mi ,że niektórzy ogrodnicy puszczają gaz na pomidory , które dzięki temu szybciej dojrzewają, albo warzywa sypane chemia w trakcie rośnięcia. Jednak gdybyśmy tak się wszystkiego bali ,nie moglibyśmy nic zjeść , bo mięso z hormonami i antybiotykami a rosliny z nawozami sztucznymi. Musimy wierzyć producentom i mieć nadzieję ,że nie jest im obojętne nasze zdrowie .

eve

8 lat temu

myc koniecznie trzeba a nie cieszyc sie z przyspieszonego trawienia jak nas pogoni ,nie w tym sek !

Sirena46

9 lat temu

Mindi ja też tak myślałam, ale nie pomyślałam, że artykuł jest o higienie. Wiadomo, że zawsze należy myć owoce i warzywa, a stare i zepsute trzeba wyrzucać.O myciu rąk nawet nie wspomnę 🙂

Mindi

9 lat temu

Myślałam, ze przeczytam listę trujących owoców i warzyw a okazało się, że artykuł przypomina o myciu i wyrzucaniu zepsutych. To bardzo ważne bo zatrucia sa bardzo kłopotliwe.

pati25

9 lat temu

Temat zawsze ważny.Niedługo pojawią się truskawki,jeżyny,jagody,nowalijki.Wszyscy je lubimy.Ale pamiętajmy aby ndobrze je myć

Zostaw komentarz