Osoby, które walczą o szczupłą sylwetkę, z pewnością wielokrotnie słyszały o dobroczynnym działaniu warzyw i owoców. Czy dieta bogata we wspomniane produkty spożywcze rzeczywiście jest skuteczna?

Skąd wzięło się przekonanie, iż jedząc warzywa i owoce, szybciej pozbędziemy się oponki z brzucha? Rośliny stanowią bogactwo składników odżywczych, w tym witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Jednocześnie większość z nich charakteryzuje się niską kalorycznością. Jabłko stanowi doskonałą przekąskę, gdy dopadnie cię głód, ponieważ zapewnia uczucie sytości, ale po jego spożyciu zbędne kilogramy nie znikną jak po dotknięciu czarodziejskiej różdżki.

Jedz warzywa i owoce!

Kampania zorganizowana z funduszy unijnych zachęca do konsumpcji 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dlaczego dietetycy swoim pacjentom polecają produkty pochodzenia roślinnego? Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje witamin i minerałów, niedobór jednego, z pozoru mało istotnego składnika, niesie ze sobą poważne konsekwencje. Jedząc owoce i warzywa, z pewnością będziemy zdrowsi, ale nie uporamy się z nadwagą.

Dopadł cię głód? Zjedz jabłko!

Osoby, które znajdują się na diecie odchudzającej, często bywają rozdrażnione i nerwowe. Zmniejszenie podaży kalorii wpływa negatywnie na nasze samopoczucie, nic dziwnego, że poszukujemy rozwiązań, które pozwalają zmniejszyć łaknienie. Dużą popularnością wśród osób odchudzających się cieszą się owoce i warzywa. Gdy w nocy pojawia się charakterystyczne ssanie w żołądku, sięgamy po świeżą marchew i jabłko. To dobry wybór, ponieważ warzywa i owoce zaspokajają głód. Jednocześnie dostarczają one niewiele kalorii, toteż nie musimy obawiać się, że kuracja odchudzająca zakończy się fiaskiem. Warto jednak pamiętać, iż jedząc marchewkę, nie zyskamy figury Kate Moss, jeśli nie zmienimy dotychczasowych nawyków żywieniowych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Birmingham wynika, iż zwiększona podaż warzyw i owoców ma znikomy wpływ na walkę ze zbędnymi kilogramami. Nie oznacza to jednak, że nie warto ich jeść. Produkty pochodzenia roślinnego nie są lekiem na całe zło. Jeśli wierzysz, że włączając do codziennej diety kilogram jabłek, spektakularnie schudniesz, jesteś w błędzie. Wiele osób uważa, że może odżywiać się jak dawniej, wystarczy, że na talerzu obok tłustego kotleta pojawi się surówka.