Termin osteoporoza znany jest już właściwie każdej kobiecie, ale sposoby jak się przed nią ustrzec już niekoniecznie.

Zmniejszenie się gęstości mineralnej kości przyczynia się bezpośrednio do zwiększenia ryzyka złamań i uszkodzeń kości. Niestety jest to choroba przebiegająca najczęściej bezobjawowo, dlatego też niezwykle istotna jest odpowiednia jej profilaktyka. Odpowiednia dieta, wykonywanie badań pod kątem osteoporozy oraz aktywność fizyczna pozwolą nam zminimalizować ryzyko zachorowania.

Dieta zmniejszająca ryzyko osteoporozy

Ponieważ głównym budulcem kości jest wapń, konieczne jest dbanie o to, aby wraz z posiłkami dostarczać jego odpowiednią ilość. Produkty bogate w ten pierwiastek powinny być stale obecne w naszym jadłospisie, sięgajmy przede wszystkim po przetwory mleczne, mleko oraz migdały.

W diecie nie może również zabraknąć witamin, przede wszystkim D3 oraz K2. Witamina D3 jest tutaj niezwykle istotna, gdyż to ona wpływa na proces wchłaniania się wapnia do organizmu. Aby wytwarzała się w naszym organizmie, wystarczy przebywać kilkanaście minut dziennie na słońcu. Niestety pogoda na to nieraz nie pozwala, więc w okresie jesienno-zimowym możemy pomyśleć o odpowiedniej suplementacji lub po prostu zmodyfikować swoją dietę. Świetnym źródłem witaminy D3 są ryby morskie, takie jak śledzie, szprotki, makrela czy łosoś, ale również samo mleko.

Niestety witaminy K nasz organizm sam nie wytwarza, konieczne jest więc dostarczenie mu jej z zewnątrz. Naturalnych źródeł tej witaminy jest niewiele, konieczne jest więc z reguły przyjmowanie odpowiednich suplementów. Zaleca się takie działanie przede wszystkim kobietom zagrożonym genetycznie osteoporozą oraz wszystkim kobietom od momentu wejścia w okres menopauzy.

Nie zapominajmy również o dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości magnezu. Ten niezwykle ważny pierwiastek wpływa nie tylko na nasz układ nerwowy, a co za tym idzie samopoczucie, ale również na stan kości. Niestety duża ilość wapnia w diecie ogranicza przyswajanie magnezu, zwracajmy więc uwagę czy spożywamy produkty w niego bogate.