Kuchnia Najnowsze Zdrowa dieta
Nasiona w codziennej diecie

Nasiona mają niewielki rozmiar, ale za to ich działanie może nas pozytywnie zaskoczyć. Warto zadbać, aby nasiona były obecne w naszej codziennej diecie.
Nasiona w diecie
Drzewo czy inna roślina wyrasta z nasiona. To ono jest początkiem nowego życia. Wbrew pozorom nieznaczące ziarenko może zapewnić źródło schronienia, tlenu czy pożywienia. Wiele nasion nadaje się do jedzenia, więc można wprowadzić je do codziennej diety. Zawierają składniki odżywcze i sole i kwasy, które wykazują zdrowotne działanie. Z powodzeniem wykorzystamy je w domowej kuchni. Które nasiona warto jeść?
Słonecznik
Łuskanie słonecznika jest jak uzależnienie, nie wiesz kiedy przestać. Ten nawyk należy jednak do tych zdrowych, ponieważ słonecznik zawiera selen i kwas foliowy. W słoneczniku znajdziemy również magnez, który wzmacnia mięśnie oraz fosfor i wapń, nieusprawniający kości i zęby. Nasiona wspomagają układ krążenia, nerwowy i trawienny. Możemy łuskać je do woli. Ziarna słonecznika sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu naturalnego czy sałatki. Samodzielnie smakują równie dobrze, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby rezygnować z tak cennych nasion.
Siemię lniane
Chyba każda kobieta słyszała o właściwościach siemienia lnianego, szczególnie, że w dużej mierze dotyczą urody. Nasiona lnu zawierają witaminę E, która jest odpowiedzialna za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz wyglądu, siemię lniane pomaga na problemy układu pokarmowe. Błonnik reguluje pracę jelit. Siemię jest także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i lignanów, czyli przeciwutleniaczy które działają antynowotworowo. Siemię lniane można spożywać w postaci kisielu lub całkowicie na surowo. Napar z siemienia lnianego będzie alternatywną formą podania dla osób, które nie lubią nasion.
Czarnuszka
Czarne nasiona przypominają kminek. Mają ostry i wyrazisty smak, więc doskonale uzupełniają sałatki, marynaty i sosy. Czarnuszką możemy przyprawić również kanapki. Jej działanie ma szerokie spektrum. Nasiona sprawdzają się jako ochrona przed nowotworami, środek na alergię, astmę czy różnego rodzaju wirusy. Olej z czarnuszki jest równie cenny. Wprowadzenie jej do diety pomoże poprawić wygląd włosów i skóry. Powinni ją jeść chorzy na anemię. Czarnuszka korzystnie wpłynie na pracę całego organizmu.
Czarnuszka, słonecznik czy siemienia lnianego to naturalne produkty, które warto wprowadzić do codziennej diety. Spożywając drogocenne ziarna zadbamy nie tylko o swój wygląd ale zdrowie. Taki dodatek wzbogaci nasze potrawy o nowy smak i pozwoli na eksperymenty kulinarne.
Katarzyna Antos
« Nagroda – zestaw dermokosmetyków Oeparol®!
ewalub
6 lat temu
A co z solonym słonecznikiem? Tego chyba już tak zupełnie do woli nie powinno się jeść?
eve
8 lat temu
ja zawsze lubialam dlubac pestki slonecznika i dyni , niby bezsensowne zajecie zajmujace czas i rece a jak sie okazuje ile ma korzysci dla zdrowia!
pati25
8 lat temu
Uwielbiam nasionka.Zawsze mam nasiona słonecznika lub dyni.Mają bardzo dużo witamin i są zdrowe.Mam je w miseczce
na biurku i przegryzam.Nie należy jednak przesadzić z ilością,,gdyż mają dużo tłuszczu i mogą szkodzić na wątrobę
Tess
8 lat temu
Lubię słonecznik i piję siemię lniane. Czarnuszki nie znam, zobaczę czy jest w naszych sklepach i spróbuję bo ma wiele właściwości.
filodendron 2
8 lat temu
Nasiona to to co najlepsze w roślinie, jędząc je wzmacniamy siebie. Ja codziennie spożywam siemię lniane ( piję olej lniany , który jest przeciwrakowy , świetny na serce i ma mnóstwo dobrych właściwości) , teraz przez artykuł zostałam zachęcona do innych nasion. To samo zdrowie i uroda 🙂 więc jedzmy nasiona, które do tego są przecież takie smaczne 🙂
sirena46
8 lat temu
Zgadzam się w 100 % z wiadomościami z artykułu. Tym bardziej teraz na przedwiośniu owoce i warzywa krajowe mają mało witamin, a importowane nie są też rewelacyjne.
Mindi
8 lat temu
Nasiona to prawdziwa skarbnica minerałów, dlatego na moim stole zawsze stoi miseczka ze słonecznikiem lub pestkami dyni aby domownicy po nie sięgali. Ja dodatkowo bardzo cenieę siemię lniane i popijam przy dolegliwościach żołądka. Ale oprócz tego wiele nasion można spożywać w postaci kielków. Kiełki bardzo są zdrowe a do tego pięknie urozmaicą proste dania. W sezonie zimowo-wiosennym wysiewam nasionka w kiełkownicy i mam zdrowy dodatek do kanapek i sałatek.
majra2601
8 lat temu
Jeżeli chodzi o łuskanie słonecznika to jestem uzależniona od tego ;p Nawet nie wiem kiedy kończą mi się nasiona do łuskania. Oprócz jedzonego samodzielnie lubię dodawać go do sałatek. Siemienia lnianego nie spożywałam nigdy. Kisiel, który powstaje po ugotowaniu siemienia stosuje na włosy jako naturalny żel, który pomaga mi podkreślić moje loki. Każda włosomaniaczka chyba wie o czym mówię ;). Ponadto taki kisiel nadaje się również jako kompres na suche dłonie. Można dodać wtedy płatki owsiane oraz miód. Powstaje nam wówczas delikatny piling oraz nawilżająco-odżywcza maseczka. Myślę, że spokojnie taką maseczkę można by również nakładać na twarz. Nasion czarnuszki oraz oleju, który z niej powstaje nie znam, ale skoro ma dobry wpływ na naszą cerę i włosy to w na pewno zagłębie temat jej wykorzystywania ;). Warto również wspomnieć o nasionach dyni, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz kondycje skóry i włosów. Nasionami są również orzechy. Spożywanie ich również ma dobry wpływ na naszą skórę, włosy i cały organizm. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że są one dość kaloryczne, więc osoby będące na diecie muszą uważać na to w jakich ilościach je spożywają.