nasiona-chia

Nasiona chia, inaczej nazwane szałwią hiszpańską słyną z wyjątkowych właściwości zdrowotnych oraz odżywczych, są one bogate w kwasy omega-3 oraz wapń. W dzisiejszym artykule postaramy się dokładnie opisać zastosowanie oraz właściwości nasion chia.

Nasiona chia pochodzą z Gwatemalii, Boliwii, Ekwadoru, Argentyny i Meksyku, po raz pierwszy były spożywane przez Azteków. Obecnie ich największym  producentem jest Australia, posiadają ona małe, białe lub fioletowe kwiatki oraz szerokie liście.

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Szałwia hiszpańska zawiera dużo antyoksydantów, kwasów omega-3, wapnia, błonnika, witamin, minerałów oraz białek. Właśnie z tego powodu powinna znaleźć się w diecie osób ze wszystkich grup wiekowych. Szczególnie jest ona jednak polecana osobom posiadającym problemy z układem krwionośnym. Roślina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ciśnienia,  ponadto pomaga unormować poziom glukozy we krwi. Z szałwii hiszpańskiej mogą  z powodzeniem korzystać osoby posiadające problemy z utrzymaniem właściwej wagi, nasiona chia znacznie poprawiają metabolizm oraz przyspieszają wzrost mięśni. Roślina ta może być użytkowana w celu utrzymania lub zmniejszenia wagi ciała, gdyż zawiera duże ilości błonnika, który okazuje się niezwykle pomocny podczas zrzucania wagi. Dodatkowo witaminy oraz minerały zawarte w szałwii hiszpańskiej wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry oraz paznokci oraz pozwalają utrzymać młodość i witalność przez dłuższy czas.

Jak przygotować nasiona chia?

Szałwię hiszpańską można spożywać zarówno w postaci surowych ziaren, jak i przygotować przy jej pomocy smaczne potrawy. Nasiona można z powodzeniem dodawać do wypieków, jogurtów, sałatek oraz owsianki. Nasiona chia z powodzeniem można namoczyć w wodzie lub soku owocowym, dzięki ich dużej wchłanialności możliwe jest przygotowanie żelu, do którego wykonania wystarczy użyć nasion oraz wody. Proporcje są bardzo proste, szałwia hiszpańska w tym wypadku powinna stanowić 1/10 mieszanki, dzieje się tak, ponieważ roślina ta wchłania 10 razy więcej wody niż sama waży. Podczas przygotowywania mikstury należy po woli wsypywać nasiona do miseczki przez cały czas delikatnie mieszając, po to aby nasiona się nie posklejały. Tak przygotowana mikstura może przebywać w chłodnym oraz ciemnym miejscu nawet przez okres dwóch tygodni.  Z nasion chia można przyrządzić również drogocenny olej, okazuje się iż jest on niezwykle bogatym źródłem kwasów omega-3, składa się o z nich w 63%. Przykładowo inny wartościowy olej, a mianowicie olej lniany składa się z kwasów omega-3 w 54%.

Nasiona chia możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, kosztują w zależności od producenta od 15 – 30 zł za 150 gr. Specjaliści zalecają ich regularne spożywanie, najlepiej ok 3 łyżeczek dziennie. Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu muszą uważać z dodawaniem szałwii hiszpańskiej do swoich posiłków, gdyż może ona zawierać śladowe ilości glutenu oraz inne alergeny.