Miód to naturalna, słodka substancja, która jest wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin bądź z wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin zbieranych przez pszczoły. Można kupić różne rodzaje miodu – od rzepakowego aż po malinowy.

Miody występują także w różnych postaciach – są płynne, lepkie bądź skrystalizowane.

Miody nektarowe

Miody nektarowe, czyli kwiatowe, pochodzą z nektaru różnych roślin. W Polsce najpopularniejszymi roślinami miododajnymi są rzepak, gryka, koniczyny oraz lipy. Miody kwiatowe odbierane są z ula tuż po tym, kiedy dana roślina miododajna już przekwita.

Wśród miodów nektarowych można wymienić chociażby takie jak:

  • akacjowy (mdły, ale bardzo lubiany przez dzieci),
  • bławatkowy (o ostrym smaku i o zapachu bławatka),
  • cząbrowy (o ostrym, pieprzowo-ziołowym smaku, bardzo wartościowy ze względu na walory lecznicze – posiada właściwości antybiotyczne i antyseptyczne),
  • gryczany (o lekko piekącym, ostrym smaku, polecany jako miód pitny),
  • koniczynowy (bardzo słodki, choć trochę mdły, o ciekawym, kwaskowatym posmaku),
  • lipowy (ostry w smaku, ale o wyraźnym zapachu lipy),
  • malinowy (łagodny, o zapachu malin),
  • manka (miód nowozelandzki, uzyskiwany z kwiatów rośliny manka, cenny ze względy na właściwości lecznicze),
  • mniszkowy (o wyrazistym smaku, najsłodszy z polskich miodów),
  • rzepakowy (bardzo słodki, duża ilość glukozy i aminokwasów),
  • wielokwiatowy (łagodny, o woskowym zapachu o barwie i smaku zależnymi od oblatywanego kwiatu),
  • wrzosowy (lekko gorzkawy, o zapachu kwiatów wrzosu).