Kuchnia O jedzeniu
Miód i jego rodzaje
Miód to naturalna, słodka substancja, która jest wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin bądź z wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin zbieranych przez pszczoły. Można kupić różne rodzaje miodu – od rzepakowego aż po malinowy.
Miód to naturalna, słodka substancja, która jest wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin bądź z wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin zbieranych przez pszczoły. Można kupić różne rodzaje miodu – od rzepakowego aż po malinowy.
Miody występują także w różnych postaciach – są płynne, lepkie bądź skrystalizowane.
Miody nektarowe
Miody nektarowe, czyli kwiatowe, pochodzą z nektaru różnych roślin. W Polsce najpopularniejszymi roślinami miododajnymi są rzepak, gryka, koniczyny oraz lipy. Miody kwiatowe odbierane są z ula tuż po tym, kiedy dana roślina miododajna już przekwita.
Wśród miodów nektarowych można wymienić chociażby takie jak:
- akacjowy (mdły, ale bardzo lubiany przez dzieci),
- bławatkowy (o ostrym smaku i o zapachu bławatka),
- cząbrowy (o ostrym, pieprzowo-ziołowym smaku, bardzo wartościowy ze względu na walory lecznicze – posiada właściwości antybiotyczne i antyseptyczne),
- gryczany (o lekko piekącym, ostrym smaku, polecany jako miód pitny),
- koniczynowy (bardzo słodki, choć trochę mdły, o ciekawym, kwaskowatym posmaku),
- lipowy (ostry w smaku, ale o wyraźnym zapachu lipy),
- malinowy (łagodny, o zapachu malin),
- manka (miód nowozelandzki, uzyskiwany z kwiatów rośliny manka, cenny ze względy na właściwości lecznicze),
- mniszkowy (o wyrazistym smaku, najsłodszy z polskich miodów),
- rzepakowy (bardzo słodki, duża ilość glukozy i aminokwasów),
- wielokwiatowy (łagodny, o woskowym zapachu o barwie i smaku zależnymi od oblatywanego kwiatu),
- wrzosowy (lekko gorzkawy, o zapachu kwiatów wrzosu).
Miody spadziowe
Miody spadziowe są zbierane przez pszczoły z wydzielin owadów pasożytujących na drzewach, zmieszanych z wyciekającym z drzew sokiem komórkowym. Zawierają substancje pomagające w różnych schorzeniach dróg oddechowych, ale jednocześnie należą do najdroższych miodów w Polsce, bowiem w niektórych rejonach spadź występuje tylko raz na kilka lat.
Dzielimy je na na:
- miód ze spadzi drzew iglastych – lekko słodki, szarozielony, o delikatnym smaku i działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym,
- miód ze spadzi drzew liściastych – cierpki w smaku, o barwie zielonej w różnych odcieniach, ma właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne i moczopędne.
Miody mieszane
Mieszany miód może być spadziowo-nektarowy bądź naktarowo-spadziowy (w zależności od tego, jakie są proporcje). Mieszanina sprawia, że zwiększają się właściwości antychorobowe konkretnego gatunku miodu.
Zalety miodu
W miodzie – wbrew pozorom – nie ma wielu witamin czy mikroelementów. Główną jego zaletą jest to, że ma bardzo silne działanie bakteriobójcze, odtruwające i regenerujące.
To, jakimi właściwościami leczniczymi charakteryzuje się dany miód, zależy od tego, z jakich roślin pochodzi zbierany przez pszczoły nektar.
- miód gryczany polecany jest przy problemach z układem krążenia, nerwicach i stanów wyczerpania organizmu,
- miód wielokwiatowy polecany jest przy trudno gojących się ranach i przy katarze,
- miód lipowy wspomaga leczenie grypy i łagodzi kaszel,
- miód rzepakowy jest szczególnie zalecany przy problemach z miażdżycą, przy zaburzeniach rytmu serca, przy niewydolności krążenia, a także przy infekcjach dróg żółciowych.
- miód wrzosowy wspomaga leczenie prostaty i różnych chorób układu moczowego.
Miód jest naturalną substancją o właściwościach zdrowotnych i właśnie dlatego warto go częściej spożywać. Nie tylko świetnie smakuje, ale i pomaga w zapobieganiu różnych schorzeń.
Sabina Sosnowska
« Kłam, kłam, bedziesz silniejsza – felieton